"VIJEĆNIČAR" SE NE MIJENJA

Bakir Izetbegović protiv Bakira Izetbegovića - ako laže koza, ne laže rog

Ponavlja se posebna tradicija predsjednika SDA iz Vijećnice da bez imalo skrupula udara po ljudima koje je, na istoj temi, javno hvalio

Izetbegović, Radončić i Konaković: Prvo ih hvalio, pa ih sada nezahvalno blati. Avaz

Piše: E. T.

7.6.2022

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), još jedanput je sam sebe diskvalificirao različitim izjavama o istim ljudima i događajima u samo nekoliko mjeseci.

Tako je, u jeku pregovora o izbornoj reformi, 10. februara u Sarajevu, pred desetak novinarskih ekipa i kamera, zahvaljivao Fahrudinu Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost (SBB), i Elmedinu Konakoviću, predsjedniku Naroda i pravde (NiP), što su preuzeli teret.

Također, u nekoliko intervjua kasnije, za što postoje videoprilozi i dokazi, hvalio je ulogu Radončića tokom pregovora, pa čak i Konakovića.

Još jednom je potvrdio da navike iz Vijećnice ne prestaju. 

10. februar 2022. godine, konferencija za medije

- Mi smo svi gore vrlo odgovorni ljudi. Nama je najlakše izaći pred svoje birače i kazati da ništa nismo postigli, napasti drugu stranu, ne praviti bolan kompromis koji nas može koštati na izborima, ali, evo, gledamo da spasimo ovu zemlju od destabilizacije i svi smo spremni neki teret tu podnijeti i neku, da tako kažem, žrtvu. Od mene pa nadalje. Ja prvo tu i zahvaljujem gospodinu Konakoviću i gospodinu Radončiću što su, zajedno sa mnom, ušli da taj teret ponesu.

20. mart 2022. godine, FTV 

- Fahrudin Radončić je vrlo korektno bio za svako rješenje koje će definirati HDZ i SDA zajedno. On je unaprijed ‘bjanko’, da tako kažem, prihvatio tu stvar. Nermin Ogrešević (NES) je bio protiv. On je rekao da je taj asimetrični model, ako će se to tako s elektorima primijeniti u Republici Srpskoj, kad je u pitanju Predsjedništvo BiH – bio je protiv. Bio je protiv i u vezi s time da se ne brišu prefiksi, nego da se to na drugi način rješava. Prema tome, nije bio za.

Nakon toga je još jedanput komentirao pregovore, odnosno ponašanje probosanskog bloka tokom pregovora. Izetbegović je rekao:

- Radončić je stari pregovarač. On se dobro postavio, dogovorite se. Tu i tamo je davao poneki dobar prijedlog, koristan. Da se stvari pokreću naprijed. Konakoviću su, ja mislim, prvi ovakvi pregovori - ocijenio je Izetbegović.


23. mart 2022. godine, Hayat

- Približavali smo se na nekim stvarima, ništa nije definitivno bilo prihvaćeno, osim ovoga što sam pobrojao. Uostalom, živi su predstavnici drugih stranaka i gospodin Radončić, Ogrešević, Konaković i mogu da kažu da li su zaista prihvatili da sam ja jedini taj koji je to odbio.

Pa svaka pukotina u stavu, evo, ovih stranaka koje su zaista zajednički nastupale, dakle gospodin Konaković, Radončić, Ogrešević i ja smo koordinirali. Naš stav je ondje bio vrlo jasan i svaka pukotina u tome stavu je dobrodošla, da tako kažem, za drugu stranu.

6. juni 2022. godine, BHRT

- Svaka čast gospodinu Bećiroviću, ali ovo što je stalo iza njega, to je tako jedno šaroliko društvo. Pazite, Radončić i Konaković bi isporučili HDZ-u ono što traži, jednostrano. S druge strane, SDP neće ni da razgovara o tim pitanjima. Pa kakav oni to stav imaju, kakvu agendu političku imaju? Ili pak Naša stranka s Kukićevom strankom i Kasumovićevom strankom. Koji to sistem vrijednosti oni dijele, šta je cilj toga svega? Ja mislim da je, što naš narod kaže, jedan loš nijet, da se ustvari ukloni SDA, da se, eventualno, preuzmu te pozicije, a ne da se brani Bosna i Hercegovina, brani se svoj interes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.