AVAZ NA LICU MJESTA

Nakon dvije godine pauze: Otvoren međunarodni sajam privrede u Mostaru

Njegovo 23. izdanje okupilo je brojne visoke uzvanike, ali i mnoštvo posjetitelja

Piše: A. Čengić

5.4.2022

Sa današnjeg 23. sajma u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Nakon dvije godine pauze, danas je ponovo otvoren 23. Međunarodni sajam privrede u Mostaru.

Njegovo 23. izdanje okupilo je brojne visoke uzvanike, ali i mnoštvo posjetitelja. Zemlja partner je Mađarska. Na svečanosti otvaranja između ostaloga su i premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović, predsjedatelj Vijeća ministar BiH Zoran Tegeltija, član bh. Predsjedništva Milorad Dodik, ministar vanjnskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto (Szijjarto), predsjednik FBiH Marinko Čavara, premijer FBiH Fadil Novalić, gradonačelnik Grada Mostara Mariio Kordić, uz domaćina direktoricu Mostarskog sajma Dalfinu Bošnjak.



Izlagači iz 20-ak država svijeta

U okviru pet sajamskih dana predstaviti izlagači iz 20-ak država svijeta.

Danas, prvog dana Sajma svoje proizvode predstavila je Đura Katica iz Livna. Kako nam je rekla bave se proizvodnjom i preradom jagodicastog voca.

- Moram priznati da sam uzbuđena jer smo napravili dvije godine pauze zbog koronavirusa. Meni je sajam bio odskočna daska za moj posao. Sklopila sam mnoge kontakte i počela nove poslove. Proizvodimo džemove, likere, sokove i druge proizvode. Zahvaljujući sajmu počela sam svoje proizvode prodavati i u raznim bio šopovima - rekla nam je Katica.

Među brojnim izlagačima, svoje proizvode na mostarakom sajmi predstavila je i Barbara iz Širokog Brijega. Ona je izložila proizvode iz "Bobinog kreativnog kutka". Kaže da su tek nedavno krenuli sa proizvodnjom i ovo joj je prvo učešće na sajmu.

- Kod nas se mogu naći proizvodi od melema, za ublažavanje bolova, za opekline i ozebline, za suhu kožu i sve je na bazi prirodnih proizvoda i sve pravimo kući. Imamo i igračke, torbe i bundice i sve je ručno siveno. Danas je prvi dan, fina je posjećenost i nadamo se da će nam dobro ići - rekla nam je.

Mnogo malih obrtnika na sajmu

Dosta je malih obrtnika došlo na sajam kako bi kupcima predstavili svoje proizvode, stekli nove poslovne kontakte, te proširili proizvodnju i prodaju.

Jedan od najšarenijihi kutaka ima Marijan Josić iz općine Samac. Njegov obrt se bavi proizvodnjom pletenih košara i pletenog namještaja.

- Unazad četiri do pet godina smo prisutni na mostarskom sajmu. Sajam nam je donio dosta poslovnih kontakata i imamo u planu i ubuduće dolaziti ovdje jer se može dosta posla sklopiti. Nudimo proizvode od vrbe poput izložbenih košara, košara za životinje, za pijace, drva tu su i popularne ljujačke za sjedenje, stolice i slično - rekao nam je Josić.

Mostarski sajam otvoren je do subote.

Mostarski sajam, jedna od najznačajnijih i najposjećenijih privrednih manifestacija u regiji, trajat će do 9. aprila, a bit će održan na 30.000 metara kvadratnih izložbenog prostora.

To je skup na kojem se tradicionalno predstavljaju privredni subjekti iz skoro svih grana ekonomije, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim IT sektor i elektroindustrija.

Sajam je također mjesto održavanja bilateralnih političkih razgovora, konferencija, skupova i prezentacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.