LIDER SDA

Oglasio se Bakir Izetbegović: Izbora će morati biti, šanse za bojkot jako male

Šansa da ih spriječi, da uđe u jednu destrukciju kako bi ih onemogućio je nikakva, rekao je Izetbegović

Bakir Izetbegović: Gospodin Čović će eventualno bojkotovati izbore. Screenshot / FTV

Federalna.ba

20.3.2022

Propali su još jedni višednevni pregovori oko izmjena Izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. Političke loptice odgovornosti se prebacuju. Nakon četiri dana intenzivnih pregovora više nema uljepšavanja. Medijatori su prvi put priznali da su iscrpili sva svoja sredstva.

O ishodu razgovora i o detaljima u Dnevniku 2 Federalne televizije govorio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Odgovarajući na ocjenu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da je kriv za propast pregovora, Izetbegović kaže da to nije tačno.

- Nije tačno da je pet bilo za. Fahrudin Radončić (SBB) je vrlo korektno bio za svako rješenje koje će definisati HDZ i SDA zajedno. On je unaprijed ‘bjanko’ prihvatio tu stvar. Nermin Ogrešević (NES) je bio protiv. On je rekao da je taj asimetrični model, ako će se to tako s elektorima primijeniti u Republici Srpskoj, kad je u pitanju Predsjedništvo BiH – bio je protiv. 



Napravljen pomak u implementaciji bitnih presuda

Izetbegović je rekao da je pomak napravljen kad je u pitanju implementacija nekoliko bitnih presuda, poput “Sejdić i Finci”. Ustanovljen je model za Predsjedništvo BiH; Dom naroda na državnom nivou je riješen kao i integritet procesa poštenih izbora, što je, smatra, možda i najvažnije. Dodaje da je kvalitetno rješenje nađeno i za funkcionalnost Federacije BiH, te da je u tome pomogao i HDZ BiH, iako je međunarodna zajednica to u startu odbacivala.

- Deblokada popune Ustavnog suda, imenovanja predsednika Federacije BiH, imenovanja Vlade Federacije - ovo s čime se mučimo već godinama. Ne možemo reći da je to propalo. Sve će to ostati. Napravili smo devet stepenica, treba napraviti i desetu, prije ili kasnije - naglasio je Izetbegović.

- Bio je protiv i u vezi s time da se ne brišu prefiksi nego da se to na drugi način rješava. Prema tome, nije bio za. Elmedin Konaković (NiP) vjerovatno jeste bio za i mene je u jednom momentu čak iznenadio kad je presjekao nešto u vezi s vitalnim nacionalnim interesom - dodao je Izetbegović.

Mala je šansa da Čović bojkotuje izbore

Upitan da prokomentira ocjenu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da nema uvjeta za izbore u oktobru ove godine, Izetbegović je poručio da će izbora "morati biti" - rekao je Izetbegović.

- Gospodin Čović će eventualno bojkotovati izbore. Mislim da je šansa jako malo da ih bojkotuje. Šansa da ih spriječi, da uđe u jednu destrukciju kako bi ih onemogućio je nikakva. Siguran sam da se neće upustiti u to da spriječi izbore.

Razmišljat će o bojkotu, a zatim će izaći na izbore i možda ako bude nezadovoljan rezultatom – ako bi se, recimo Bošnjaci i neke ljevičarske stranke ujedinile pa mu uzele trećinu Hrvatskog kluba poslanika - vjerovatno bi tada odlučio da bojkotuje formiranje vlasti. Što mi ne bismo trebali uraditi, naravno - ni na koji način dalje provocirati Hrvate - rekao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.