RUSKA AGRESIJA

Dijana Gupta, predsjednica Atlantskog vijeća u BiH za "Avaz": Putin je napao cijelo čovječanstvo

Ako bi BiH i teško čuvani mir na bilo koji način bili ugroženi, NATO bi stajao uz nas

Gupta: BiH je u predsoblju NATO-a. Arhiv

Piše: A. Bajramović

8.3.2022

Agresija Rusije ne predstavlja samo napad na nezavisnu i suverenu Ukrajinu već i na cijelo čovječanstvo, kaže za „Avaz“ prof. dr. Dijana Gupta, profesorica Univerziteta u Mostaru i predsjednica Atlantskog vijeća u BiH. Kaže da je Putin, kao vođa sa Staljinovim i Hitlerovim manirima, spreman na sve.

Širenje sukoba

- Svjedoci smo granatiranja nuklearne elektrane, a predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je upozorio kakve strašne posljedice to može imati po cijeli svijet. Zato mislim da SAD vode mirotvornu politiku. Kada bi se željele uključiti u ovo, jasno je da Rusija više ne bi postojala, ali, hvala Bogu, na čelu SAD je predsjednik kao što je Bajden koji će pomoći Ukrajini, jer širenje sukoba moglo bi prerasti i u treći svjetski rat - kaže Gupta.

Upravo u vrijeme strašnih razaranja i nestanka ukrajinskih gradova, šira javnost prepoznaje značaj članstva BiH u NATO-u, čime bi se osujetili svi slični planovi u ovom dijelu svijeta i scenarij koji je naša zemlja već doživjela.

Gupta podsjeća da je ova mala država u posljednjih nekoliko stoljeća promijenila nekoliko administracija, bila aneksirana i napadana, kroz historiju je obilježena stradanjima.

- Pokazali smo da nam je teško da se sami branimo i to je razlog više. Nakon strašnog rata i genocida opredijelili smo se za članstvo u NATO. Ispunili smo najveći dio obaveza koje su tražene od nas. Partnerstvo za mir potpisali smo 2009., a nakon potpisivanja Sporazuma o reformi ili ANP-a 2019. godine mi smo praktično u predsoblju, ulazimo u NATO. Moramo ispuniti još nekoliko stvari - dodaje Gupta.


Sačuvati mir

Komentirajući crne scenarije da se i BiH može naći na udaru, Gupta kaže da ni Ukrajina ni BiH nisu članice NATO-a, ali da je BiH u procesu za prijem te da NATO, prema Dejtonskom sporazumu, ima mandat da sačuva mir u našoj zemlji.

- „Althea“, kao zajednička misija NATO-a i snaga EUFOR-a, tu je da psihološki pomogne našim građanima, ali i za ne daj Bože, ako bi se neko od onih koji žele disoluciju naše države pobunio. Ako bi na bilo koji način BiH i naš teško čuvani mir bili ugroženi, NATO bi stajao uz nas bez ikakve odluke - ističe prof. dr. Gupta.


Značaj članstva

Atlantsko vijeće u BiH je utjecajna nevladina organizacija sa sjedištem u Briselu, koja okuplja sve pojedince i asocijacije koji vole BiH. Promovira vrijednosti i značaj članstva u NATO-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.