IZDALI SAOPĆENJE

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji osudio fašizam u Priboju: Greške iz prošlosti ne smiju ponavljati u budućnosti

Neprihvatljivi su skupovi na kojima se prisutni vesele uz stihove pjesama koje opisuju nesreću, zločin i genocid nad svojim bližnjim, pripadnikom druge vjere, naveli su iz Mešihata IZ u Srbiji

Mešihat IZ u Srbiji: Zahtijevamo hitnu reakciju nadležnih organa. arhiv

E. Ć.

3.1.2022

Region je zgrožen snimkom koji je jučer objavljen, a na kojem se vide policajci iz Priboja kako pjevaju fašističke pjesme i veličaju genocid u Srebrenici. 



Pozivaju nadležne državne organe da reaguju

Povodom tog snimka, oglasio se Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, koji je izrazio najoštriju osudu i iskazuje svoju zabrinutost za bezbjednost muslimanskog stanovništva na prostoru pomenutih i svih drugih gradova u Srbiji.

Zahtijevaju hitnu reakciju nadležnih državnih organa, predsjednika, Vlade i ministra policije, u pravcu procesuiranja i najstrožijeg sankcionisanja vinovnika ovog nemilog događaja, kako bi se Bošnjaci i svi muslimani koji žive na prostoru Srbije osjećali bezbjedno u svojim domovima i gradovima, te doprinosili boljoj budućnosti države i svih njenih građana.

Dodatna zabrinutost što ovo čine pripadnici policije

- Neprihvatljivi su skupovi na kojima se prisutni vesele uz stihove pjesama koje opisuju nesreću, zločin i genocid nad svojim bližnjim, pripadnikom druge vjere, a dodatni razlog za zabrinutost jeste kada to čine pripadnici policije, uz javno promoviranje putem društvenih mreža, što se mora hitno zaustaviti.

Prostor Sandžaka gaji tradiciju suživota, dobrih međuljudskih i komšijskih odnosa, koji su krasili njegove građane tokom povijesti, čak i u najtežim trenucima. 

Zanemarivanje te činjenice i narušavanje tradicije za posljedicu je uvijek imalo bol i kajanje, te je obaveza svih nas uložiti maksimalne napore da se greške iz prošlosti ne smiju ponavljati u budućnosti - naveli su u saopćenju iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Saopćenje Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. screenshot

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.