SARAJEVO

Brkić i Kolomina Piriz: Razgovarali o aktivnostima BiH u EU i NATO integracijskim procesima

Kada je riječ o politici otvorenih vrata zamjenik Brkić je podvukao kako je riječ o dokazanom sredstvu za vrlo uspješnu saradnju

Sa današnjeg sastanka. MVP BiH

H. J. I.

9.12.2021

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH Josip Brkić sastao se danas sa sa Havierom Kolominom Pirizom (Javier Colomina Piriz), Zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja. 

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima BiH u EU i NATO integracijskim procesima, saradnji BiH i Sjevernoatlantskog saveza, kao i aktualnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, sa naglaskom na reformske procese.



Euroatlanske integracije

Brkić je tom prilikom istakao značaj evropske i NATO perspektive Bosne i Hercegovine za sigurnost i stabilnost cijele regije. Naglasio je da Bosna i Hercegovina ostaje predana regionalnom unapređenju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta kao i saradnji. Ocijenio je da euroatlantski put BiH vodi ka značajnim reformama za dobrobit žitelja Bosne i Hercegovine.

Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH, informirao je Kolominu Piriza o radu i aktivnostima Komisije. Istakao je da je naša zemlja definirala svoje reformske aktivnosti u sklopu Programa reformi 2021, koji je Komisija jednoglasno usvojila i u maju uputilo na usvajanje Vijeću ministara BiH. 

Dodao je da zbog blokade državnih institucija Vijeće ministara o njemu još nije raspravljalo. Pozdravio je podršku NATO-a euroatlantskim integracijama BiH kroz jačanje političkog angažmana i dijaloga sa bh vlastima, kao i redovne kontakte sa NATO štabovima u Briselu i u Sarajevu. Naglasio je Bosna i Hercegovina pokazuje svoju opredijeljenost za saradnju i partnerstvo s NATO-om kroz različite NATO programe.


NATO čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH

Kada je riječ o politici otvorenih vrata zamjenik Brkić je podvukao kako je riječ o dokazanom sredstvu za vrlo uspješnu saradnju, kao i zajedničkom rješavanju sigurnosnih izazova i rizika. Podvukao je da se BiH pokazala kao vjerodostojan partner, koji može odgovoriti na izazove i koji je dostigao razinu interoperabilnosti i kapaciteta za sudjelovanje u NATO-ovim misijama odgovora na krize.

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Kolomina Piriz tokom sastakna je istakao da NATO aktivno podržava saradnju sa BiH, prije svega usmjerenu na proces reformi. Naglasio je da su ministri vanjskih poslova članica NATO-a prije nekoliko dana u Rigi poslali poruku da NATO čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. 

Potvrdio je čvrstu posvećenost Saveza daljem pružanju potpore stabilnosti, sigurnosti i saradnji na zapadnom Balkanu, kao i nastavku saradnje sa Europskom unijom, u cilju očuvanja stabilnosti i potpore reformama.


ALTHEA misija

Sagovornici su se složili da je potrebno nastaviti razinu snažnog političkog dijaloga između BiH i NATO-a. Istaknuli su izuzetan značaj odluke Vijeća sigurnosti UN-a o produženju mandata EUFOR-u ALTHEA u Bosni i Hercegovini za sigurnost i stabilnost u regiji. 

Na sastanku je bilo riječi i o ulozi BiH u međunarodnim vojnim misijama, aktivnostima Američko-jadranske povelje (A5) te regionalnoj saradnji.

Zamjenik Brkić koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH organizirao je i sastanak Kolomine Piriza sa Komisijom. U toku sastanka su razmijenili informacije o radu i aktivnostima Komisije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.