14. NOVEMBRA

U Grudama prva specijalna izložba tornjaka i njemačkih ovčara

Tornjaci su pastirski psi koji služe za čuvanje stoke i ovaca, baš kao i njemački ovčari, kazao je predsjednik Kinološkog udruženja Grude Marko Grubišić

Njemački ovčar. Ilustracija

N. Aj. / Fena

12.11.2021

Kinološko udruženje Grude organizira u nedjelju, 14. novembra, prvu specijalnu izložbu tornjaka i njemačkih ovčara koja će biti održana na Carinskom terminalu Grude u dvorani Biberon s početkom u 14 sati.

Predsjednik Kinološkog udruženja Grude Marko Grubišić kazao je kako će to biti prva specijalna izložba ovoga tipa u Grudama te da se očekuju oko sedamdeset izlagača iz Bosne i Hercegovine i susjednih država.

- Očekujemo oko sedamdeset izlagača, većinom iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Tornjak je naša autohtona pasmina i većina izlagača tih pasa dolazi iz BiH, a o njemačkim ovčarima ne treba se nešto posebno govoriti jer je to najpoznatija i najrasprostranjenija pasmina u svijetu. Ovu izložbu organizirali smo kako bi ljudi vidjeli prave tornjake i njemačke ovčare jer ih u posljednje vrijeme ima sve manje - rekao je Grubišić.

Zbog korone otkazane izložbe

Kao i na sve ostale segmente života koronavirus utječe i na rad Kinološkog udruženja Grude.

- U zadnje dvije godine, zbog koronavirusa je otkazan veliki broj izložbi diljem Bosne i Hercegovine. Mi smo također prošle godine otkazali jednu izložbu jer izlagači nisu mogli doći, a i na ovoj izložbi bi broj pasa sigurno bio veći da se situacija u Hrvatskoj nije pogoršala. No, zadovoljan sam odzivom izlagača s obzirom na situaciju - kazao je Grubišić.

Jedan od ciljeva izložbe je i taj da se promijeni pogrešna slika o ovim pasminama pasa u javnosti, jer je postalo uvriježeno mišljenje da što je pas veći to je agresivniji.

Agresivnost psa ne određuje njegova veličina

Grubišić je istaknuo kako agresivnost psa ne određuje njegova veličina nego njegov odgoj.

- Tu predodžbu pokušavamo promijeniti ovom izložbom. Tornjaci su pastirski psi koji služe za čuvanje stoke i ovaca, baš kao i njemački ovčari. Oni su obrambeno nastrojeni prema stadu i nisu agresivni prema vlasnicima. Njemački ovčari su radna pasmina koju čak koriste i policijske snage za razne svrhe. To su vrste pasa s kojima se treba raditi i koje vlasnici ne smiju zapostavljati. Ako se pravilno postupa s njima ove dvije pasmine neće pokazati agresivnost prema ljudima i drugim psima - kazao je Grubišić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.