SARAJEVO

Manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021”: Upriličen koncert Sarajevske filharmonije

Džuma namaozom i Molitvim za domovinu u petak, 06.08.2021.godine na musali Ratne džamije na Igmanu bit će zaokružen centralni dio ovogodišnjeg izdanja manifestacije

Fu. M.

5.8.2021

Detalj sa manifestacije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Sinoć je na otvorenoj sceni amfitreatra sa auditorijumom Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu, upriličen prigodan kulturno-umjetnički program u sklopu manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021”. Cio događaj održan je pod pokrviteljstvom člana Predsjedništva države Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića i predsjedavajućeg Predsjedništva države Bosne i Hercegovine, Željka Komšića.

Prisutnima se prvo obratio v.d. ministra za boračka pitanja u Vladi FBiH, ujedno i predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg izdanja manjfestacije, gospodin Mirza Terzo, gdje je uputio poruku da spomen na najčasnije sinove, one koji su u temelje naše domovine utkali ono najvrijednije, život, ali i na sve one koji pripadaju kategoriji boračke populacije, kao također neodvojiv dio temelja bosanskog otpora,  kao društvo na tome nikada nećemo moći u potpunosti odužiti niti zahvaliti.

Patriotske pjesme

Član predsjedništva države Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, između ostalog je podcrtao kako je Bosna i Hercegovina i danas pod izazovima, ali da su oni danas potpuno drugačiji od onih koji su na političkoj sceni bili početkom devedesetih, te se zahvalio JU Fond Memorijala KS kao osebujnom baštiniku kulture sjećanja čiji rad dodatno treba podržavati i jačati.

Predsjedavajući Predsjedništva države Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, istakao je kako je odbrana Igmana, jedna od strateški najbitnijih bitaka za odbranu cijele Bosne i Hercegovine, te da je kao takvu treba i tretirati. Također, iskazao je svoje uvjerenje da će Bosna i Hercegovina, pored hrabrosti koju je demonstrirala tokom agresije, iznaći i pokazati elemente mudrosti, te prevazići destabilizirajuće izazove kojima svejdočimo danas.

Nakon obraćanja zvaničnika upriličen je veličanstven koncert Sarajevske filharmonije, skupa sa horom Sarajevske opere i solistima. Repertoar od osam patriotskih pjesama koje su, konačno, nakon skoro trideser godina obukle novo, akademsko ruho, ponovo je zasjao punim sjajem, a sve pod girigemtskom palicom maestra Munira Mešanovića.

Defile vojnih zastava

Treba istaći da je doajen akademskog pjevanja, gospodin Ivica Šarić koncert otvorio sa pjesmom “Jadna si jedina”, zatim je profesorica Lejla Jusić pjesmom “Pismo prijatelju” odala počast kako vremenu, tako i liku i djelu Kelama Montena. Pjesmom “Grbavica”, Mustafa Čizmić, koji je ujedno i autor navedene pjesme, kod publike je izazvao posebne emocije. Mladi tenor Kenan Hasić u duetu sa profesoricom Lejlom Jusić, otpjevao je pjesmu “Miss Sarajevo”  i maestralne dionice Luciana Pavarottia, kojima je izmamio gromoglasan aplauz prisutnih. Pjesmom “Mnoge će majke dočakat junake” hor Sarajevske opere je imao solo tačku, a sve je okončano pjesmom “Dragoj mojoj BiH” i svih učesnika zajedno.

Treba napomenuti da je cijelom programu prethodio defile vojnih zastava MUP-a i ARBiH, koje su kroz srce sarajeva ponijeli stipendisti Fonda “Ikre”, te upravo njima načinili dekor na sceni amfiteatra Memorijalnog centra Kovači.

Džuma namaozom i Molitvim za domovinu u petak, 06.08.2021.godine na musali Ratne džamije na Igmanu bit će zaokružen centralni dio ovogodišnjeg izdanja manifestacije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.