NA LICU MJESTA

Otvoren Festival prijateljstva u Goraždu: Za početak "Helem Nejse"

Članovima popularnog benda "Helem Nejse" nije prvi put da sviraju u Goraždu, te kažu da se u ovaj grad uvijek rado vraćaju

Piše: A. Bajramović

1.8.2021

"Helem Nejse" na otvorenju. A. Bajramović

Podizanjem festivalske zastave, vatrometom i koncertom grupe Helem Nejse u Goraždu svečano je otvoren Festival prijateljstva. Ovo je 24. godina kako se ovaj festival održava u gradu na Drini. Prošle godine program je uslijed epidemiološke situacije bio otkazan.

Ove godine festival se održava u limitiranom programu bez velike scene ispred Gradske dvorane "Mirsad Hurić".


Bogat program na otvorenju festivala. A. Bajramović

Prvi dan festivala započeo je tradicionalnom Bosanskom avlijom, otvaranjem Ljetnog sajma knjige, kao i otvaranjem Internacionale likovne kolonije "Boje prijateljstva". Program otvaranja uljepšale su Kiseljačke mažoretkinje, Melisa Geca sa pozdravom mladih u ime Goražda, dok su festivalsku zastavu na jarbol podigli učenici generacije osnovnih i srednjih škola.


Članovima popularnog benda "Helem Nejse" nije prvi put da sviraju u Goraždu, te kažu da se u ovaj grad uvijek rado vraćaju.

- Ovo nam je peti koncert ovo ljeto, nakon 17 mjeseci. Mi smo prezadovoljni budući da nismo očekivali nijedan. Lagano idemo prema nečemu što je možda otpuštanje svih mjera i onom što se zove kraj pandemije. Mi volimo Goražde. Mi se ovdje osjećamo kao kod kuće, k'o Dino Merlin u Hamburgu - rekao je pred početak koncerta Admir Čular.


Koncert je održan u ljetnom kinu Centra za kulturu Goražde. A. Bajramović

Koncert je održan u ljetnom kinu Centra za kulturu Goražde, a uz ritmove njihovih pjesama uživalo je više stotina gostiju.

Prema riječima gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića ovu odluku su bili prinuđeni donijeti zbog sve ozbiljnijih najava sve izglednijeg četvrtog vala koronavirusa.


- I pored najbolje volje i želje da ovogodišnje 24. izdanje Festivala prijateljstva organizujemo u punom obimu i sadržaju, nažalost, Organizacioni odbor Festivala je stava da se muzički dio programskih sadržaja planiranih ispred Gradske dvorane, definitivno otkazuje zbog epidemioloških razloga - navodi Imamović.


Vatromet na otvorenju festivala. A. Bajramović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.