STAVOVI

Ugledni prištinski advokat Azem Vlasi za "Avaz": Dodik radi na štetu svih Srba

To što Dodik radi je na direktnu štetu bosanskih Srba i Srba uopće

Vlasi: Međunarodna zajednica se vraća na model koji je imala za vrijeme Pedija Ešdauna. Arhiv

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimić

27.7.2021

Valentin Incko (Inzko) trebao je zabraniti negiranje genocida puno ranije, a najkasnije kad je postala pravomoćna presuda Ratku Mladiću, sad imamo dvije pravomoćne presude, i to protiv političkog i vojnog rukovodstva RS, kaže u razgovoru za „Avaz“ ugledni prištinski advokat i bivši političar Azem Vlasi.


Posljednja mjera

- Nije bitno kad je odluka donesena jer je zakon bio neophodan kao posljednja mjera da se spriječi negiranje genocida, kao i veličanje ratnih zločinaca. Reakcije koje dolaze od ljudi na vlasti u RS i Srbiji su potpuno neprihvatljive. Žele da zadrže pravo da negiraju genocid te da veličaju počinioce ratnih zločina. To im se ne smije dozvoliti jer oni na ovaj način zadržavaju pravo da u nekoj budućnosti sve isto ponove, a sve s ciljem kojim je i počinjen genocida. Cilj je i tad bio jasan, a to je nestanak Bošnjaka i Bosne - poručuje Vlasi.

Dodao je da bi novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) trebao dopuniti odluku koju je nametnuo Incko.

- Sve zbog reakcija ovog zloduha na bh. političkoj sceni Milorada Dodika. Trebao bi dodati da visoki predstavnik ima pravo da pokrene hapšenje i izručenje sudu onih koji nastavljaju negirati genocid. Dodik računa da i na ovom profitira, planira da se zabarikadira u Banjoj Luci da ga ne bi mogli negdje usput uhapsiti i privesti pred sud. To što Dodik radi je na direktnu štetu bosanskih Srba i Srba uopće - smatra Vlasi.

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje trebaju izvršiti pritisak na Srbiju, kako bi i oni donijeli zakon kojim se sankcionira negiranje genocida.

- Imamo zabranu u BiH, a postavlja se pitanje šta raditi sa Srbijom, gdje na različitim skupovima i utakmicama čujemo povike „Nož, žica, Srebrenica“ i gdje se na zidovima crtaju portreti Ratka Mladića. Priče da je ova odluka protiv srpskog naroda apsolutno su neprihvatljive, sulude i debilne, jer je u interesu srpskog naroda da se ogradi od genocida - ističe Vlasi.

Na izjave Dodika da je Inckova odluka posljednji ekser u mrtvački sanduk BiH te da će već ove sedmice proglasiti nezavisnost, Vlasi kaže da je njegov rječnik tipičan za ekscentričnog čovjeka, za kojeg se može reći da ima i mentalnih problema.

- Te priče o mrtvačkom sanduku, razdruživanju, sulude su, kao da on taj entitet nosi u džepu. Dodik čas zagovara da se Bosna može očuvati samo uz poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a onda direktno radi protiv Dejtona. On ima problema sa sobom i izabrao je veoma loš put da se održi kao lider bosanskih Srba, a ustvari trasira sebi put da završi pred nekim sudom, kao i njegov idol Radovan Karadžić.

Dodik je član Predsjedništva BiH, a glavni zadatak mu je da radi protiv države. Ipak, on ne misli da bi RS trebala biti zasebna država, nego da se pripoji Srbiji, a to je labudova pjesma. Dodik time šteti i RS, a kako će završiti, zavisit će od međunarodnog faktora, ali ja mislim da ga više neće tolerirati - zaključuje Vlasi.


Zapadne sile

Dodao je da je Crna Gora zabranila negiranje te da je isto to uradilo i Kosovo, ali i poručio da ništa ne bi bilo moguće bez zapadnih zemalja.

- Zapad je čvrst u stavu da se ne može poricati genocid i veličati ratni zločinci. Mislim da bi parlamentarna manjina u Srbiji, a koja čini šest posto Skupštine, trebala pokrenuti usvajanje rezolucije o zabrani negiranja genocida. Nema veze što to neće proći, ali bitno je da se vidi na kakvim pozicijama je vlast u Srbiji po ovom pitanju - kaže Vlasi.

Šmit će biti odlučniji

Prema Vlasijevom mišljenju, Inckova odluka je pokazatelj da se međunarodna zajednica vraća na model koji je imala za vrijeme Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown).

- Prema svim naznakama, Kristijan Šmit će biti odlučniji, oštriji u korištenju svojih ovlasti. Mislim da će on donijeti boljitak konsolidaciji stanja u Bosni i Hercegovini - smatra Vlasi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.