NIJE MIJENJAN OD 2003.

Vlada FBiH: Utvrđen prijedlog zakona o građevinskom zemljištu

Novi zakon uređuje raspolaganje i način određivanja, sticanje prava i prestanak statusa javnog ili općeg dobra

Održana sjednica Vlade FBiH. Vlada FBiH

A. K.

3.6.2021

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH utvrđen je prijedlog zakona o građevinskom zemljištu u FBiH. Ovim zakonom uređuju se raspolaganje i način određivanja, sticanje prava i prestanak statusa javnog ili općeg dobra na zemljištu u gradovima, naseljima urbanog karaktera i drugim područjima predviđenim za izgradnju građevina, način korištenja i upravljanja tim zemljištem, kao i naknade koje se plaćaju prilikom izgradnje građevina na tom zemljištu, saopćeno je iz ove institucije.

U obrazloženju je navedeno da je razlog za donošenje novog zakona u tome što je postojeći, koji je donio visoki predstavnik za BiH, na snazi još od 2003. godine.

Dobro od općeg interesa

Pored toga, kako je navedeno, Zakon o građevinskom zemljištu, za razliku od 12 drugih propisa u oblasti stvarnog i imovinskog prava, početkom primjene Zakona o stvarnim pravima (2104. godine) nije prestao važiti, ali je veći dio njegovih odredbi praktično stavljen van snage. Novi zakon uređuje raspolaganje i način određivanja, sticanje prava i prestanak statusa javnog ili općeg dobra na zemljištu u gradovima, naseljima urbanog karaktera i drugim područjima predviđenim za izgradnju, način korištenja i upravljanja tim zemljištem, kao i naknade koje se plaćaju prilikom izgradnje.

Građevinsko zemljište smatra se dobrom od općeg interesa, a izgradnja objekata i infrastrukture na njemu provodi se u skladu s važećim propisima i prostorno-planskim dokumentima. Njime raspolažu njegovi vlasnici, pod uslovima i uz ograničenja određena ovim zakonom i drugim važećim propisima.


Izgradnja brze ceste

Osim toga, današnjom Odlukom Federalne vlade utvrđeno je da je projekt izgradnje gradskog autoputa - brze ceste u Sarajevu od javnog interesa za Federaciju BiH.

Pristupa se izradi investicijsko-tehničke dokumentacije za izgradnju ove prometnice, pribavljanju urbanističke saglasnosti i obavljanju postupaka eksproprijacije na zemljištu, sa objektima i infrastrukturom, kao i početku realizacije projekta.

Izgradnja gradskog autoputa - brze ceste u Sarajevu jedan je od prioritetnih projekata u Federaciji BiH čijom će realizacijom biti značajno smanjene gužve u gradu, skraćeno vrijeme putovanja i poboljšana sigurnost svih učesnika u saobraćaju na pravcu Stup - Buća Potok - Pofalići - Velešići - Bentbaša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.