NJEMAČKI POLITOLOG

Bodo Veber: Sporazum o Mostaru suprotan je Mišljenju Evropske komisije

Pobjeda Vučića na izborima je očekivana, jer u suštinskom smislu teško da se u Srbiji danas može govoriti da ima izbora

Veber: Vučić koristi Dodika za stvaranje vještačkih kriza. Avaz

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

12.7.2020

Sporazum o Mostaru koji su potpisali lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, suprotan je Mišljenju Evropske komisije u pogledu reforme Ustava BiH, kazao je u razgovoru za „Avaz“ njemački politolog i ekspert za Balkan Bodo Veber (Weber).

Ustavni poredak

- Već na prvi pogled stječe se utisak da dogovor nije služio za pronalazak idealnog balansa između kolektivnih etničkih prava konstitutivnih naroda i individualnih prava. Da se radi o jednom prljavom dogovoru, dokazuje i pismo namjere o provođenju sveobuhvatne reforme izbornog sistema, uključuju provođenje svih presuda i to u roku od samo šest mjeseci – istakao je Veber. 

Dodao je da je sporazum napisan uz korištenje formulacije iz etnonacionalističkog arsenala HDZ-a, koji posljednjih više od 10 godina služi kao osnov za etnoteritorijalno podrivanje, odnosno unilateralno redefiniranje ustavnog poretka BiH.


Mostar: Sporazum napisan uz korištenje formulacije iz etnonacionalističkog arsenala HDZ-a. Avaz

- Sve miriše na loša stara vremena simuliranja napretka, a u prilog tome treba podsjetiti da je svaki put kad je Zapad pristao na neko pismo namjere o sistemskim reformama slijedio dugogodišnji period političke krize i retrogradnih procesa – naglasio je Veber.

S druge strane, govoreći o održanim izborima u Srbiji, on kaže da je pobjeda Aleksandra Vučića očekivana, jer u suštinskom smislu teško da se u Srbiji danas može govoriti da ima izbora.

Autokratska država

- Dijelom zbog autoritarne do autokratske transformacije države i političkog sistema, dijelom zbog hronične slabosti i autodestrukcije većeg dijela opozicije. Vučić će nastaviti politiku zloupotrebe regionalnih odnosa uz svesrdno prihvatanje saradničke uloge Milorada Dodika, odnosno vještačko dizanje tenzija radi domaće političke upotrebe, kao i prema međunarodnoj zajednici. To će se nastaviti sve dok ga EU ne prisiljava na suštinsko rješavanje statusnog spora u vezi s Kosovom – smatra Veber. 


Banja Luka i Mostar mogu iskoristiti pitanje Kosova

- Ne treba potpuno isključiti mogućnost da predsjednici Kosova i Srbije, Hašim Tači (Hashim Thaci) i Aleksandar Vučić, uspiju podvaliti sporazum o razmjeni teritorija koji su 2017. dogovorili s bivšom glavnom pregovaračicom EU Federikom Mogerini (Federica Mogherini). 

- Takav sporazum, međutim, nikad se ne bi mogao ni provesti. Ali bi, sigurno, predstavljao veliki izazov za vladajuću elitu iz Banje Luke i Mostara da iskoriste politički trenutak za destabilizaciju BiH – zaključio je Bodo Veber.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.