KOMENTAR DANA

Država zaspala

Zaraženih koronavirusom sve više, entiteti razmišljaju šta dalje, a kantonima oči uprte u njih

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

23.6.2020

Povratkom pandemije koronavirusa i velikog broja zaraženih na nivou cijele države ponovo su izronili stari problemi. Rak-rana našeg društva. Organizacija s jednog nivoa kooordinirana prema ostalim nivoima ponovo je, naime, izostala.

Federacija i Republika Srpska ponovo stihijski čekaju na daljnje korake, a vrijeme curi. Dok čekaju i razmišljaju šta dalje, broj oboljelih je sve veći. Skoro svaki dan u prosjeku je oko 60 zaraženih, najviše u regionu.

Kantoni, kao i u martu i aprilu, gledaju prema entitetima. Čekaju poruke i mjere. Hoće li biti pooštrene mjere ili ne, zavisi od Federalnog štaba. Štab, pak, uspavan.

Ni mjera ni preporuka. Svi isto danima ponavljaju: građani se moraju pridržavati mjera. Ali, kojih?

Socijalna distanca ne postoji već mjesecima. Tržni centri su puni, trolejbusi, tramvaji, autobusi, pijace... Niti ko nosi masku, niti ko poštuje mjere.

 A struka, ljekari pozivaju na oprez. Jedni tvrde da je ovo već drugi val, a prvi još nije ni prošao.

U isto vrijeme bolnice se ponovo pune, a klastera je sve više.

Izolatorij na KCUS-u je pun gotovo kao šibica. Već je 18 osoba hospitalizirano.

U vrijeme najveće pandemije i broja zaraženih imali smo 22 pacijenta. Kako sada stvari stoje, za dvije sedmice taj broj će biti gotovo udvostručen.

Jesmo li se opustili, zaboravili, prerano ublažili mjere, vrijeme će pokazati. Do tada, jedno je jasno - mnogo je neodgovornih.

Ugrožavaju ne samo sebe, nego i sve oko sebe. Kada se pogleda i prvi val, možda smo, ipak, imali sreće, a ne samokontrole.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.