STAVOVI

Enver Kazaz: Radončićev potez je principijelan

Provodi se kriminogena, nepotistička, korupcionaška politika

Kazaz: Kriminogeni sistem. Avaz

Piše: E. Trako

2.6.2020

Enver Kazaz, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu i politički analitičar kaže da potez Fahrudina Radončića, da podnese ostavku s pozicije ministra sigurnosti BiH, djeluje sasvim principijelno. 

- Može se reći da je Radončić prvi političar koji je u koaliciji sa SDA, današnjim svojim obrazloženjem razobličio politiku koju Bakir Izetbegović već desetljećima provodi u BiH a pod plaštom svog tobožnjeg odnosa prema Bošnjacima ili zabrinutosti za Bošnjake. A  provodi se kriminogena, nepotistička, korupcionaška politika pa je veliko pitanje da li je SBB uopće trebao ulaziti u koaliciju sa SDA imajući u vidu dvodecenijsko iskustvo rada SDA - kaže Kazaz. 

Profesor je ocijenio i da afera "Respiratori" nije afera vezana samo za državni nivo nego je strukturna. 

- To je sistemska afera koja razobličava kriminogeni sistem kojim upravlja SDA, od općinskog do državnog nivoa. Zato bi principijelna politika bila protiv takvog sistema i pokušaj da se vratimo u okvire prava, građanskih sloboda i okvire potpune demokratije. Ostaje da se vidi hoće li gospodin Radončić raskinuti koaliciju i na tim razinama vlasti, kantonalnim i općinskim. Mislim da sadašnji potez da raskine koaliciju na državnom nivou, ma koliko bio dobar, nije ipak i dovoljan uvjet da se krene u borbu sa onom hobotnicom koja se kapilarno proširila po društvu a čije žrtva je bio i sam gospodin Radončić - naglasio je na kraju Kazaz. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.