PREDSJEDNIK VSTV-A ZA N1

Tegeltija: Hvala Radončiću u ime pravosudnog sistema na odgovornoj i ozbiljnoj izjavi

Ocijenio da je ispod časti govoriti o nacionalnoj pripadnosti bilo kojeg tužioca, sudije...

Milan Tegeltija. N1

Avaz.ba / N1

2.6.2020

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, u Danu uživo na N1 je poručio da je obaveza te institucije da štiti ljude koji su na pravosudnim funkcijama. Povodom napada na glavnu tužiteljcu Gordanu Tadić, Tegeltija je rekao da on ne brani ličnost - nego poziciju. S druge strane, poručio je da VSTV uopće ne vodi statistiku na nacionalnoj osnovi, odnosno - koliko se predmeta vodi protiv Bošnjaka, Srba ili Hrvata.

- Obaveza VSTV je da štiti ljude na pravosudnim funkcijama. Obaveza je da štiti nezavisnost pravosuđa - rekao je Tegeltija.

Zbog čega onda reakcije na to što je stao u odbranu Gordane Tadić?

Znate kako, kada napadate nekoga, a neko ga brani, tražite razlog što ga neko brani, ne uzimajući u obzir da niko ne brani ličnost, nego poziciju. U tom kontekstu, kada Milan Tegeltija govori - on ne brani ljude, nego ono što oni predstavljaju - izjavio je za N1.

Osvrnuo se i izjavu dosadašnjeg ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, koji je navodeći razloge zbog koji podnosi ostavku na tu poziciju rekao: 

- Ja sam podržao tužioce, policiju i nezavisno pravosuđe da sankcionišu aferu i brutalnu pljačku, a SDA je to protumačila kao udar na Bošnjake i bošnjački politički faktor. Ne prejudiciram ko je kriv, ja sam za nezavisno pravosuđe, ali ne možemo dijeliti političke stavove na način da se pravi haranga na Tužilaštvo BiH, da se proglašava antibošnjačkom aktivnošću, a znamo da su svi tužioci u ovom predmetu Bošnjaci - rekao je Radončić. 

Tegeltija je rekao kako ne može da komentariše politički kontekst izjave, ali: "Izjava je na mjestu i hvala u ime pravosudnog sistema na odgovornoj i ozbiljnoj izjavi". 

Milan Tegeltija. N1

Nije želio govoriti o razlozima ostavke Fahrudina Radončića.

- Ali izjava je korektna. Onakva kakva bi svaka trebala da bude. Pravosuđe mora da radi bez pritisaka. Pritisci nisu više neprimjereni, nego opasni. Stavljaju mete ljudima na leđa. Sljedbenici tih politika mogu pomisliti da ne opravdano učiniti nekome nešto nažao. Može poslužiti njima kao motivacija, da praneći neki kvazinacionalni interes, braneći narod, da se učini nešto nažao. To je nedopustivo - kazao je.

Tegeltija je ocijenio da je ispod časti govoriti o nacionalnoj pripadnosti bilo kojeg tužioca, sudije...

- Oni su profesionalci. Siguran sam da će pošteno raditi. Kada imate takve izjave, svaka odluka u budućnosti će biti percepcija u javnsoti da to nije rezultat istraga, nego da postoji zakulisna igra. Izjave mogu biti kontraproduktivne - pojasnio je Tegeltija za N1.  

Komentirajući odluku Suda da se Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić brane sa slobode, Tegeltija je rekao da je to Sud uradio na osnovu procjene. 

- Sud je donio odluku da postoji osnov sumnje da ima krivičnog djela. Imaju mjere zabrane. Ako nema osnova sumnje - nema ni zabrane. Sud je procjenjivao koji intenzitet treba primijeniti. To ne treba biti najstroža mjra, nego mjera zabrane. Tužilaštvo misli suprotno - rekao je Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.