REAKCIJE

Komšić i Lajčak razgovarali o zaključcima Predsjedništva BiH

Razgovaralo se o trenutnoj situaciju u vezi sa pandemijom Covida-19 i pomoći koju EU namjerava uputiti prema BiH

Komšić i Lajčak: Podrška BiH. Arhiv

Avaz.ba

4.5.2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja zapadnog Balkana (EUSR) Miroslav Lajčak obavili su danas telefonski razgovor.

Razgovaralo se o trenutnoj situaciju u vezi sa pandemijom Covida-19 i pomoći koju Evropska unije namjerava uputiti prema Bosni i Hercegovini. Posebno je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.


Komšić: Podrška BiH. Arhiv

Bilo je riječi i o nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine na način da treba implementirati svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, što predstavlja temelj za stjecanje kandidatskog statusa.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić obavijestio je specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da je svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za njega prihvatljivo, jer se na taj način mogu obaviti neophodne reforme u Bosni i Hercegovini, što bi našu zemlju učinilo kredibilnim aspirantom za kandidatski status i otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji u okviru važećih pregovaračkih poglavlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.