NA LICU MJESTA

Akcija čišćenja u Trebinju: Svi se uključili

Osiguran je besplatan odvoz prikupljenog komunalnog i kabastog otpada

Radnici uređuju nisko rastinje. P. Mucović

Piše: P. M. / Avaz.ba

4.5.2020

U Trebinju je organizirana velika akcija uređenja grada u kojoj učestvuju radnici komunalnog preduzeća, vatrogasna društva, radnici Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost", Civilna zaštita HET-a, službenici javnih preduzeća, ustanova, svih škola, vrtića i udruženja građana.

Nelegalne deponije

Prema riječima Stevana Bekana, direktora JU "Ekologija i bezbjednost", od ranog jutra uklanjaju se divlje deponije, čisti se u svim mjesnim zajednicama na području Trebinja i ovo je samo početak akcije, koja će se nastaviti i narednih dana.

- U protekla dva mjeseca službe našeg grada bile su posvećene sprečavanju pojave i širenja koronavirusa, a ove godine nismo pozivali građane da nam se priključe u većem broju. Akcijom želimo da, generalno, uredimo naš grad i ovo je samo početak, a poseban problem nam predstavljaju nelegalne deponije, koje su u posljednje vrijeme nastale na širem području grada - istaknuo je Bekan, koji je i načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinja.


Radnici odnose smeće. P. Mucović

Milan Mandrapa, rukovodilac operativnih poslova u A. D. "Komunalno", izjavio je da radnici ovog preduzeća rade na čišćenju trave i niskog rastinja na lokacijama koje nisu obuhvaćene redovnim održavanjem.

- Osiguran je besplatan odvoz prikupljenog komunalnog i kabastog otpada. Cilj koji je postavljen, ostvarit ćemo kroz čišćenje i uređivanje javnih površina, obale rijeke Trebišnjice, putnih komunikacija, dječijih igrališta, izletišta, uklanjanja nelegalnih deponija, kojih ima mnogo na području grada, a prvo treba ustanoviti gdje se te lokacije nalaze. Također, čiste se i prilazi gradu - kaže Mandrapa.

Uređuju staze

Igor Škero, predsjednik Planinarskog društva "Vučji zub" iz Trebinja, čiji članovi učestvuju u akciji uređenja grada, naglasio je da su oni od početka pandemije na terenu i uređuju staze, koje su ovog proljeća zatrpane raznim otpadom.

- Mi konstantno radimo na čišćenju svih staza i nećemo prestati dok sve ovo ne prođe. Sve su staze veoma posjećene u posljednje vrijeme, ali se povećala i količina smeća, koje u prirodi ostavljaju neodgovorni građani - naveo je Škero uputivši apel građanima da se suzdrže od nelegalnog odlaganja otpada kako ova odlagališta ne bi kvarila kompletnu sliku grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.