USKORO ISPORUKA

Tešanović: BiH nabavlja savremenu opremu za testiranje koronavirusa, dnevno 100 testova

Isporuka će biti hitna i trebala bi stići vrlo brzo

Zoran Tešanović. S. Saletović

Piše: Avaz.ba

18.3.2020

Zoran Tešanović, zamjenik direktora u Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, rekao je kako je Agencija, u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, uspjela da osigura jedan set laboratorijske opreme za detekciju koronavirusa te da će taj set opreme otići Kliničkom centru u Banjoj Luci. 

- Očekujemo vrlo brzo da nam isporuče još jedan, koji bi trebao da dođe ovdje, u Sarajevo. To je oprema koja je sad, u ovom trenutku, posljednja tehnologija i, s aspekta Svjetske zdravstvene organizacije, preporučuje se ovaj stepen zaštite 3, što ova oprema zadovoljava. S ovom opremom ići ćemo u testiranja i mislim da će se na nivou jednog dana moći testirati sto pacijenata - rekao je Tešanović. 

S današnje sjednice. S. Saletović

Prema riječima Tešanovića, vrlo brzo će se, s dolaskom i druge opreme, pojačati intenzitet tih aktivnosti. 

- Svjetska zdravstvena organizacija sada preporučuje intenzivno testiranje i to je jedan od najznačajnijih oblika zaštite - dodao je Tešanović. 

Donacija je, kako je rekao, vrijedna 250.000 eura po jednom setu, a riječ je o kompletnom laboratoriju sa 1.000 tekstova.

- Mi ćemo dobiti dva i uputili smo zahtjev za još jedan set za veterinarske potrebe. Još želim da vas informiram da smo nedavno kroz ove aktivnosti s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju osigurali i za Veterinarski fakultet i njihov laboratorij ovdje, u Sarajevu, jedan takav set za preglede životinja, isti takav set za Veterinarski institut RS "Dr. Vaso Butozan" - rekao je Tešanović. 

Oni, kako je kazao, još nisu počeli raditi ove aktivnosti, ali će ih obići već sutra i intenzivirati ove aktivnosti kako bi počeli testirati životinje na ovaj virus. 

Isporuka će biti hitna i trebala bi stići vrlo brzo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.