PARLAMENT BIH

Vulić: Kad je došla Gordana Tadić, svi smo bili ovdje manji od makovog zrna

Oduševljena sam izlaganjem glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, poručila je Vulić

Tematska sjednica Parlamenta BiH o stanju u bh. pravosuđu. M. KADRIĆ

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.3.2020

U zgradi Parlamenta BiH u toku je tematska sjednica Predstavničkog doma o stanju u bh. pravosuđu.

Zastupnik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dragan Mektić se prekrstio i zahvalio članovima VSTV-a BiH i Tužilaštvu BiH što su uslišili molbe i umilostili se da dođu na sjednicu.

- Inače, svaki put kada je bio pokušaj da dođemo, raspravljamo, iznesemo argumentirano probleme, oni su pokušali to politizirati, govoreći da je to pritisak na pravosudni sistem, da je to politički utjecaj i da oni nemaju obavezu prema Parlamentu. Gospodin Stevandić kaže da je ovo pokušaj političkoj utjecaja, kao da nema političkog utjecaja. Pa oni su pod strašnim političkim utjecajem i mi pokušavamo da vidimo kako to i ima li načina da izvučemo tu stvar iz političkog utjecaja i da se počne raditi profesionalno – izjavio je Mektić.

Podsjetio je da on posljednje četiri godine kritizira pravosudni sistem, zbog čega je, kako je kazao, zaradio optužnicu.

Obratio se i predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji, podsjetivši da aferu „Potkivanje“.

- Za vas je istraga okončana nakon tri dana. Ja sam mislio da ima jedan Bog, a Sanja Vulić kaže da ima još jedan Bog za nju, a meni djeluje da ste i vi Bog sami za sebe – izjavio je Mektić.

Podsjetio je da je nakon afere „Diploma“ Tužilaštvo BiH, umjesto aktera te afere, pokrenulo istragu protiv zvaničnika iz sigurnosnog sistema, od kojih su zatražili diplome.

- Možete me osuditi na deset godina, neću da šutim – poručio je Mektić.


Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić. SNSD

Zastupnica SNSD-a Sanja Vulić poručila je ovom prilikom da, prema mišljenju Venecijanske komisije, predsjednik VSTV-a uopće ne mora da se pojavi na sjednici Parlamenta BiH.  

- Imam i nekoliko pitanja za goste. Ko vas sabotira i ko vrši na vas pritisak? Da li smo mi doprinijeli da vi ne možete da radite svoj posao? Vlast je s razlogom podijeljena i tako treba biti. Moram da kažem da sam oduševljena izlaganjem glavne državne tužiteljice Gordane Tadić – poručila je Vulić.

Govoreći o povredi Poslovnika Parlamenta BiH, zastupnik Mektić kazao je da je Poslovnik povrijedio zastupnik Nenad Stevandić (SNSD).

Za ispravku krivog navoda javila se zastupnica Alma Čolo (SDA), a ovom prilikom nadovezala se na izjavu zastupnice Sanje Vulić.

- Ne slažem se s izjavom kolegice da smo mi ovdje manji od makovog zrna nakon što se u sali pojavila i obratila Gordana Tadić. Ja se ovdje ne osjećam manjom od makovog zrna, mi ovdje predstavljamo narod – naglasila je Čolo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.