PARLAMENT BIH

Tegeltija: Svjestan sam odgovornosti prema građanima i spreman sam za reforme

Spreman sam uraditi sve što je potrebno da živimo u uspješnijem, prosperitetnijem i sretnijem društvu nego što je ono danas

Tegeltija: Bit ću posvećen vladavini prava. M. Tabaković

S.D.

5.12.2019

Zoran Tegeltija, mandatar za novi saziv Vijeća ministara, u svom obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koji bi danas trebao glasati o njegovom potvrđivanju na ovu funkciju, kazao je da će kao budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH prvenstveno biti posvećen vladavini prava i vrijednostima na kojima počivaju savremene demokratije svijeta.

O budžetu 

- Svjestan sam odgovornosti prema građanima i spreman sam da osiguramo reforme, koje će biti usmjerene na svakodnevno rješavanje pitanja građana i zasnovane na vladavini prava. Spreman sam da pokažem spremnost da buduće Vijeće ministara može da provede reformske procese koji će omogućiti put BiH ka Evropskoj uniji - kazao je Tegeltija.  

Donošenje budžeta jedan je jedan od prioriteta budućeg Vijeća ministara, dodao je on. 

- Socijalni i bezbjednosni izazovi s kojima se suočavaju građani i zemlja, ekonomija, reforma javne uprave, vladavina prava, evropski put, migrantska kriza, izbjeglice, mladi, žene i ostale kategorije društva, bit će ključna pitanja kojima će se baviti Vijeće ministara BiH - kazao je Tegeltija. 

Saradnja s drugim nivoima vlasti 

Govoreći o saradnji različitih nivoa vlasti u BiH, Tegeltija je kazao da će nastojati promijeniti aktuelno stanje koje nije zadovoljavajuće. Kao primjer naveo je činjenicu da je Vijeće ministara BiH proteklih godina imalo zajedničke sjednice s vladama Srbije i Hrvatske, a da nikad zajedničku sjednicu nisu održale entitetske vlade i Vijeće ministara BiH.

- Namjera je da unaprijedimo dobru institucionalnu saradnju vlasti između svih nivoa vlasti, među prioritetima je sastanak s entitetskim premijerima. Također, želimo da praksa kvartalnih sastanaka predsjedavajućeg Vijeća ministara i entitetskih premijera u potpunosti zaživi, jer vjerujemo da tako možemo unaprijediti stanje u svim oblastima - kazao je Tegeltija.

Osvrnuo se i na određene statističke podatke o stanju u našoj zemlji, posebno problematizirajući izazove u zapošljavanju, poput visokih nameta na rad.

Javna preduzeća

- Razlika plaća u javnom i privatnom sektoru je najveća u regionu. To je posljedica značajnog prisustva sive ekonomije, javni sektor je preglomazan,  u javnim preduzećima u BiH radi oko 80 hiljada osoba, što je 11 posto svih zaposlenih u BiH, a javna preduzeća u dugovima. Ukupne javne finansije u BiH su u dobrom stanju, a ekonomski pokazatelji su pozitivni. Osiguran je stabilan rast BDP-a. Održiv rast BDP-a planiran je i u budućem periodu - kazao je Tegeltija, dodajući da je za to potrebno restrukturiranje privrede, zaštita domaće privrede, povećanje stranih investicija.

Posebno važnim prioritetima istakao je ograničavanje zaposlenosti i plaća u javnom sektoru, usvajanje novog zakona o PDV-u, usvajanje zakona o osiguranju depozita, jačanje bankarskog sektora, unapređivanje digitalne transformacije, objavljivanje registara o javnim preduzećima u kojima će biti podaci o plaćama zaposlenih i dugovima javnih preduzeća, razvoj energetskih potencijala i tako dalje. 

Što se tiče gradnje saobraćajnica, Tegeltija je kazao da će učiniti sve kako bi se osigurala sredstava za infrastrukturne projekte, navodeći da su samo neki od važnih projekata završetak gradnje Koridora 5C, gradnja puta Sarajevo - Beograd, Brčko - Bijeljina, most Bratunac i uspostavljanje plovnosti rijeke Save.

Najavio je da će u saradnji s Vladom FBiH i Vladom RS izmijeniti zakon o državnoj službi kako bi se omogućilo bolje i efikasnije zapošljavanje u javnom sektoru, kao i upravljanje ljudskim resursima.

Evropski put 

Tegeltija je rekao da će evropski put ostati u fokusu Vijeća ministara BiH.

- Put ka EU je put reformi u svim oblastima društva. Moramo biti spremni da ispunimo niz kriterija - rekao je Tegeltija.

Poručio je da u procesu provođenja reformi očekuju podršku građana BiH i javnosti, ističući da je u kontekstu puta BiH u EU ključan Mehanizam koordinacije. Tegeltija je kazao da je potrebno razvijati saradnju radi uspostavljanja sigurnog okruženja, posebno kada je riječ o migrantskoj krizi i terorizmu.

- BiH mora razvijati saradnju sa svima. Samo one aktivnosti, unutrašnje ili vanjske, koje počivaju na saglasnosti svih u BiH imaju šansu za uspjeh. Samo tako ćemo se manifestovati kao zajednica ravnopravnih naroda - rekao je on.

O korupciji 

Osvrnuo se i na prevenciju korupcije, ističući da će i ovo biti prioritet rada novog saziva Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je kazao kako se u njegovom mandatu neće desiti da aranžmani vlada entiteta s međunarodnim finansijskim sporazumima budu stopirani, jer Vijeće ministara BiH nije završilo svoj posao. Što se tiče saradnje sa susjednim zemljama, Tegeltija je rekao da će raditi na izgradnji dobrosusjedskih odnosa i rješavanju otvorenih pitanja na bazi reciprociteta.

Istakao je da BiH ne može sama riješiti problem migrantske krize. On je rekao da većina migranata ulazi iz Srbije, dok manji broj dolazi iz Crne Gore i da je veoma važna koordinacija unutar BiH. Najavio je jačanje kapaciteta u Graničnoj policiji BiH i drugim sigurnosnim agencijama na nivou Bosne i Hercegovine i intenziviranje saradnje s međunarodnim organizacijama.

Poslanicima je poručio je da zajedno s novim sazivom Vijeća ministara BiH snose direktnu odgovornost za stanje u BiH.

Spreman sam uraditi sve što je potrebno da živimo u uspješnijem, prosperitetnijem i sretnijem društvu nego što je ono danas, zaključio je on.



Tegeltija u Parlamentu BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.