VLADA FBIH

Smanjit će naknade upravnim i nadzornim odborima i ograničiti plaće direktora svih zavoda

Odbacili navode. Pres služba Vlade FBiH

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

17.10.2019

Federalna vlada danas na sjednici nije prihvatila navode prema kojima je korisnicima Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba.

- O tome svjedoče izvještaji nadležnih institucija, ali i činjenica da zakonski staratelji korisnika Zavoda nisu raskinuli nijedan ugovor zbog takvih navoda – zaključili su u Vladi nakon što su razmatrali informaciju o stanju u Zavodu u Pazariću.

Vlada je, ujedno, pozvala direktora i Upravni odbor Zavoda u Pazariću da rade poslove koji su u okviru njihovih zakonskih nadležnosti.

Istovremeno, Vlada će donijeti odluku kojom će biti bitno smanjene naknade članova upravnih i nadzornih odbora te ograničene plaće direktora zavoda u nadležnosti FBiH u rasponu dvije do tri prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH.

Inače, informaciju o stanju u Zavodu u Pazariću pripremilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, na osnovu izvještaja Finansijske policije, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Porezne uprave FBiH i ministarstava pravde, zdravstva te obrazovanja i nauke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.