SARAJEVO

Skenlan: Hercegovina posjeduje ogroman potencijal

Fokusiranje na retoriku podjela, koju čujemo od većine političara, samo ugrožava stabilnost i prosperitet koji su zemlji potrebni da bi mladi vidjeli budućnost u njoj

Majkl Skenlan. OHR

Srna

11.10.2019

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Majkl Skenlan (Michael Scanlan) rekao je da je Hercegovina regija koja posjeduje ogroman ekonomski i turistički potencijal, ali se suočava s istim izazovom kao i mnoga druga mjesta koja je posjetio u BiH. 

- U Hercegovini, kao i u ostatku BiH, ti izazovi su doveli do sve većeg odlaska ljudi, posebno mlade generacije. Fokusiranje na retoriku podjela, koju čujemo od većine političara, samo ugrožava stabilnost i prosperitet koji su zemlji potrebni da bi mladi vidjeli budućnost u njoj - rekao je Skenlan, koji se u Mostaru i Trebinju sastao s lokalnim zvaničnicima i razgovarao o nizu aktuelnih pitanja u ta dva grada.

Prvi zamjenik visokog predstavnika je naveo da u razgovorima s lokalnim vlastima traži priliku da se takva atmosfera promijeni i da se pokrenu inicijative da bi ljudi ostali ovdje, saopćeno je iz OHR-a.

- To podrazumijeva omogućavanje rasta privatnog sektora da bi se otvorilo više dobro plaćenih radnih mjesta, privlačenjem investicija, stranih i domaćih, poboljšanjem javnih usluga da bi u prvi plan stavili građane i, što je najvažnije, jačanjem vladavine prava - istakao je Skenlan.

On je dodao da, ako Mostar i Trebinje usvoje te principe, oni će postati centri koji pokreću ekonomski rast i ekonomske prilike u Hercegovini.

Skenlan, koji je i supervizor za Distrikt Brčko, u Trebinju se sastao s gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, predsjednikom Skupštine općine Dragoslavom Banjkom, direktorom Privredne komore Trebinja Veselinom Savićem, te muftijom Sadikom Fazlagićem.

Tokom posjete Mostaru Skenlan je razgovarao s predsjednikom mostarskog Gradskog odbora SDA Salemom Marićem i predsjednikom Hrvatske republikanske stranke Slavenom Ragužem, navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.