SARAJEVO

Đapo: Naši hotelijeri i ugostitelji prate najviše svjetske standarde

Ono što nedostaje je infrastruktura, rekla Đapo

Sa sastanka: Istaknut napredak u turističkoj branši. Avaz

Avaz.ba

24.9.2019

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je s delegacijom Svjetske banke koju je predvodila viša ekspertica za privatni sektor u turizmu Hana Meserli (Hannah Messerli).

Đapo je predstavnike Svjetske banke informirala o aktuelnoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine, posebno istakavši napredak koji je ostvaren u turističkoj branši.

- Turizam je nedvojbeno najbrže rastuća grana ekonomije u regionu, kao i svijetu. To najbolje oslikava stoprocentni porast broja noćenja u odnosu na prethodnih nekoliko godina. Hotelijeri i ugostitelji, također, prate najviše svjetske standarde kvalitete te se zaista možemo pohvaliti hotelima kakve imaju Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Japan... Ono što nedostaje je infrastruktura koja direktno utječe na ostale turističke sadržaje - kazala je Đapo.

Predstavnici Svjetske banke informirani su o tekućim aktivnostima Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koje je u parlamentarnu proceduru uputilo prijedloge zakone o turizmu, o boravišnoj taksi i o ugostiteljstvu.

Ovo ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na izradi strategije razvoja turizma u FBiH i u toku su konsultacije s kantonima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.