VRIJEME

Poznate vremenske prilike za naredne dane: Prvo vrućine, a onda pljuskovi i nepogode

Početkom protekle sedmice zabilježen vrhunac toplotnog vala

Promjena vremena sredinom sedmice. Avaz

Fena

16.8.2019

Početkom protekle sedmice zabilježen je vrhunac toplotnog vala. Iako su izmjerene izuzetno visoke temperature, do 41 stepen, primjera radi, u Mostaru, historijski rekordi za avgust ipak nisu nadmašeni. Od utorka poslije podne vrućine su popustile, navodi se u agrometeorološkom pregledu za period 12.–18. avgust.

Temperature su se spustile i 10-tak stepeni u odnosu na početak perioda i tako vratile u okvire klimatoloških prosjeka ili nešto ispod. U većem dijelu zemlje u utorak i srijedu (13. i 14. avgust) zabilježene su padavine, u centralnim dijelovima do 35 mm, na zapadu i sjeveru zemlje od 10 do 20 mm, dok su na jugu zemlje padavine izostale ili su bile zanemarivo male, do 1 mm. Stanje vlažnosti tla malo je popravljeno prispjelim padavinama, iako nedovoljno, osobito na sjeverozapadu zemlje.

Prema prognozama, pretežno sunčano, i sve toplije, od nedjelje i vruće zadržat će se do srijede, 21. avgusta, kada se očekuje porast oblačnosti i pojava kiše i pljuskova ponegdje i lokalnih nepogoda, naročito u centralnim i zapadnim dijelovima zemlje.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se u rasponu od 13 do 17 stepeni, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna uglavnom između 30 i 35 stepena. Umjereno toplo i sunčano vrijeme,  uz povoljnu vlažnost tla odgovarat će voću, vinovoj lozi te ratarskim usjevima koji se nalaze u završnim fazama zrenja, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH. 

Uvjeti vlažnosti procijenjeni prema Standardiziranom indeksu padavina (SPI) u posljednjih 30 dana pokazuju da u većem dijelu zemlje na dan 15. avgusta prevladavaju normalni uvjeti vlažnosti, izuzev Hercegovine, gdje je vlažnost malo povećana, i zapada, sjeverozapada i sjeveroistoka zemlje, gdje su uvjeti sušni do umjereno sušni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.