PARLAMENT BIH

Kolegij nastavlja s izdavanjem rješenja za godišnji odmor poslanicima

Većina parlamentaraca već osmi mjesec odmara uz dobre plaće, a sada neki i zvanično idu na ljetovanje

Predstavnički dom: Nije održana nijedna redovna sjednica. Arhiv

S.DEGIRMENDŽIĆ

5.7.2019

Za srijedu, 10. juli, zakazana je još jedna, sedma po redu sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH iako je ovaj dom od decembra prošle godine, kada je konstituiran, održao samo jednu, i to hitnu sjednicu, a nijednom nije redovno zasjedao. 

Na dnevnom redu sjednice Kolegija nalazi se i odluka o određivanju nadležne komisije za razmatranje izvještaja o radu i poslovanju BHRT-a za 2018. godinu čiji je podnosilac Upravni odbor Radio-televizije BiH. 

No, poznato je da nema saglasnosti u Parlamentu BiH za formiranje niti jedne komisije, zbog čega se mjesecima čeka na osnivanje parlamentarnih tijela, pa je sasvim izvjesno da će Kolegij naredne sedmice tek konstatirati da zbog toga nije moguće ni odrediti tijelo koje bi se pozabavilo izvještajem Državne televizije. 

Kolegij bi trebao odrediti i nadležnu komisiju za razmatranje poslaničke inicijative Predraga Kojovića, Aide Baručije i Mirjane Marinković-Lepić za izradu novog zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, a i kod ove tačke tek će se moći konstatirati – da komisije nisu formirane. 

Na dnevnom redu Kolegija je i potvrđivanje nekoliko rješenja za poslanike o korištenju godišnjeg odmora. Ovo je još jedan apsurd bh. stvarnosti u kojoj većina parlamentaraca, uz tek pojedine izuzetke, i ne dolazi u Parlament, niti domovi zasjedaju, već faktički osam mjeseci „odmaraju“ uz mjesečne plaće od po nekoliko hiljada maraka, a sada će ponovo na godišnji odmor, koji im je, naravno, također, plaćen iz budžeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.