SASTANCI

Edita Đapo primila delegaciju Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ iz Mostara

Napomenula da je upravljanje otpadom u Federaciji BiH u nadležnosti kantona

S današnjeg sastanka. Ured Vlade FBiH

L.Đ./Avaz.ba

4.7.2019

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je, u sjedištu ovog ministarstva u Sarajevu, primila delegaciju Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ iz Mostara. 

Predstavnici ove inicijative Josip Kožul, Omer Hujdur i Nijaz Hodžić zahvalili su federalnoj ministrici što se odmah aktivno uključila u trenutne probleme JP „Deponija“ d.o.o. Mostar, o čemu su oni prvi informirali javnost. Bez obzira na nadležnosti, njihov stav je da je uloga ovog ministarstva u rješavanju ovog problema izuzetno važna.


Fond za zaštitu okoliša FBiH. Arhiv

Ministrica Đapo je upoznala predstavnike ove inicijative s tim da postoji okolišna strategija koja je nakon isteka 2018. godine produžena, a da će Strategija zaštite okoliša za razdoblje 2019.-2029. biti izrađena do 2020. godine sredstvima koja je osigurala Švedska ambasada.

Đapo je napomenula da je upravljanje otpadom u Federaciji BiH u nadležnosti kantona i da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona pod hitno mora usvojiti kantonalni plan upravljanja otpadom. Ukoliko žele novu lokaciju deponije, grad i kanton kroz prostorno planiranje i uključivanje javnosti treba da odrede gdje bi ta lokacija bila, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.