SARAJEVO

Amer Bukvić otvorio 10. Business Forum: Samo udruženim snagama možemo ići naprijed

U sljedeća tri dana bit će prezentirano 300 projekata - na polju turizma, energetike, infrastrukturni projekti...

A. Ču.

17.4.2019

10. Sarajevo Business Forum - Avaz
Mirko Šarović i Stjepan Mesić - Avaz
10. Sarajevo Business Forum - Avaz
10. Sarajevo Business Forum - Avaz
10. Sarajevo Business Forum - Avaz
+7

Predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić otvorio je 10. Sarajevo Business Forum, pred brojnim domaćim i inozemnim gostima iz političkog i ekonomskog svijeta.

- Nemam spremljen govor. Govorit ću iz srca. Radili smo u saradnji s lokalnim medijima u regionu i međunarodnim medijima, imamo 350 akreditiranih novinara iz čitavog svijeta. Pozivali smo ljude da se pridruže, da prezentiraju svoje projekte. Međunarodne investitore smo željeli obavijestiti o istočnoj Evropi. Imamo vrlo tijesnu saradnju sa svim segmentima Vlade. Također, hvala na pokroviteljstvu Predsjedništvu BiH i na njihovoj kontinuiranoj saradnji. 

U sljedeća tri dana bit će prezentirano 300 projekata, na polju turizma, energetike, infrastrukturni projekti... Mladi će prezentirati svoje start-upove... Ponosni smo na 2.000 učesnika, svake godine ova manifestacija raste i ovo je najveći dosad Business Forum. Ovaj region može ići naprijed samo pomoću ekonomije i saradnje, zajedničkog ulaganja - kazao je, između ostalog, Bukvić i najavio brojne značajne goste.

O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na Forumu će govoriti, između ostalih, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Ahmet Davutolu (Davutoglu), bivši premijer Turske Mujahid Jusof Rava (Yusof Rawa), ministar razvoja poduzetništva Malezije Lahcen Daudi (Lahcen Daoudi), ministar u vladi Kraljevine Maroko, te Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore.

U sklopu konferencije će se razgovarati i o mogućnostima prevazilaženja izazova s kojima se susreću privrednici jugoistočne Evrope, a na kojem će svoja ekspertna mišljenja podijeliti Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Mohd Redzuan bin Jusuf (Yusof), ministar razvoja poduzetništva Malezije, Šekib Avdagić, predsjednik Istanbulske trgovinske komore (ITO), Ivan Ivanišević, generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Sven Petke, direktor Fondacije ''Konrad Adenauer'', Džerdž Mura (Gjergj Murra), izvršni direktor Fondacije "Western Balkans", kao i mnogi drugi predstavnici poslovne i političke scene iz svijeta i regiona.

Poseban akcent ovogodišnjeg foruma je na temi održivog razvoja, o kojem će uvodnu poruku dati Adnan Čilvan (Chilwan), direktor ''Dubai Islamic Bank Groupe'' (DIB). Potom će na panelu o ovoj temi govoriti, između ostalog, Ousama Kaisi (Oussama Kaissi), generalni direktor Islamske korporacije za osiguranje investicija i izvoza, Sandrine Frišia (Friscia), predstavnica Evropske investicione banke (EIB), te Meliha Muherina, projektna menadžerica Centra za evropsku perspektivu Slovenije.



 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.