Šetnjom Kamberovića poljem, tradicionalnim kupanjem u hladnoj rijeci Bosni i neizostavnim degustiranjem čimbura u Zenici se i danas organizira tradicionalna manifestacija "Čimburijada".
Ova tradicionalna proslava povodom prvog dana proljeća karakteristična je za područje grada Zenice, na kojoj je i ove godine restoran ''Salčinović'' omogućio pravljenje i podjelu čimbura od 1.500 jaja, tradiciju dugu više od 50 godina.
Tako su se jutros u cik zore brojni Zeničani, ali i posjetioci iz drugih bh. gradova okupili na rekreativnom kompleksu uz obalu rijeke Bosne, gdje uz pjesmu, druženje, roštilj i čimbur proslavljaju dolazak proljeća.
Kao što je to bio slučaj prethodnih, tako su i ove godine brojni građani i posjetioci svoje šatore postavili još jučer da bi "na vrijeme" bili na Kamberovića polju kada sunce izlazi.
Tačno u 9 sati, zahvaljujući poznatom zeničkom privredniku Rasimu Slačinoviću, počela je priprema 1.500 čimbura, koji će kasnije besplatno biti dijeljeni posjetiocima “Čimburijade”.