POPLAVE

Solak: Budžeta nema, ne možemo platiti ljude, gorivo...

Pogođenim općinama trebaju interventna sredstva, koja je nemoguće isplatiti

Piše: M. R. S. - E. P.

5.2.2019


Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) ne bi mogla mnogo pomoći građanima u slučaju veće prirodne katastrofe, jer Dom naroda Parlamenta FBiH još nije usvojio federalni budžet za ovu godinu, iz kojeg se finansira i ova uprava.

- Teško bismo mogli izbjeći veću katastrofu. Nemamo odakle platiti mehanizaciju, ljude, gorivo... I zastupnicima se može desiti da ih zadesi nepogoda, ne razmišljaju o tome - ukazao je Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a, kojeg smo jučer zatekli na terenu, u Busovači.

Obilna kiša i topljenje snijega tokom vikenda uzrokovali su poplave i pokretanje klizišta, a veće posljedice izbjegle su se zahvaljujući prestanku padavina i požrtvovanosti lokalnih i federalnih službi.

Solak ističe da je pogođenim općinama trebala i interventna novčana pomoć od po 20.000 KM za angažiranje mašina, ali im je nisu mogli pružiti, jer bez budžeta, nemaju sredstva. Zato su općine radile po principu “dođem ti”.  

Dodao je da je situacija danas znatno bolja, te da se radi na oparavku i da stanovnici Busovače sada imaju čistu i pitku vodu. 

- Mašine koje rade na sanaciji puteva u pojedinim mjestima ne utiču na saobraćaj. Također, problem su i male rijeke u Zeničko-dobojskom kantonu koje su se izlile iz korita, tako da ćemo u narednim danima radit na sanaciji korita - kazao je Solak.

Da im je trebala i treba pomoć federalnog budžeta, slaže se i Branko Šain, šef Službe civilne zaštite Općine Gornji Vakuf/Uskoplje, u kojoj je, također, bilo dramatično.

- Privatno smo angažirali jednog bageristu, ali ga još nismo platili. Evo, i jedan potok prijeti da izađe iz korita – dodao je Šain.

Slične odgovore dali su i u civilnim zaštitama općina Busovača, Kakanj...

Građani i lokalne zajednice prepušteni su sebi. Do usvajanja budžeta FBiH, malim općinama preostaje da se nadaju da većih nepogoda neće biti. 

Gdje je ministar Dedić?  

Nurudin Hrusto, šef Civilne zaštite općine Kakanj, upozorio je da na terenu nije vidio nikoga iz Ministarstva poljoprivrede FBiH, iako je ministar Šemsudin Dedić komandant odbrane od poplava, niti iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

- Direktnija pomoć bila bi da je urađeno nešto na odbrani od poplave, produbljivanju korita, čišćenju nanosa. Pet godina nisu ništa uradili na području Kaknja - kazao je Hrusto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.