BOŽIĆ 2018.

Žontar: Prilika kad smo svi na okupu

Svi se raduju božićnom ručku, a treba zapamtiti i da duh Božića nije u darovima

A. S.

25.12.2018

O tome kako Božić slave katolički vijernici u Sarajevu, za “Dnevni avaz” govorio je Igor Žontar, profesor filozofije u Katoličkom školskom centru (KŠC).

- Kao i svugdje u svijetu, i u Bosni Božić proslavljamo u krugu obitelji. Ovo i jeste prvenstveno obiteljski blagdan. Uglavnom se okupimo u kući roditelja. Dođe i rodbina koja živi po cijelom svijetu, svi dolaze za praznike u Sarajevo. Ovo jeste prilika da se obitelj jednom godišnje okupi i barem smo svi tu – kazao je Žontar.

Proslava počinje dan prije kićenjem jelke i odlaskom na misu ponoćku na Badnju noć, a na dan Božića priprema se veliki svečani ručak. Igor kaže da je ručak ipak ono čemu se najviše svi raduju, jer se na trpezi nađu neka od svima omiljenih jela.

- Na trpezi je obavezno purica. Od zimskih jela, najpopularnija je sarma. Stol je prepun kolača, kuglofa koji su možda više tradicionalniji u njemačkoj kuhinji, ali tu je i dosta naših domaćih kolača. Omiljeni su božićni kolači od rogača – objašnjava Žontar.

Naravno, Božiću se najviše raduju djeca zbog poklona koji ih čekaju ispod jelke, a koje otvaraju prije ručka.

- To diktira današnje vrijeme, ali treba zapamtiti da duh Božića nije u darovima. Ima mnogo veći značaj, duhovniji, jer proslavljamo rođenje Isusa Krista – podsjetio je Žontar.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.