TUGA

Komemoracija ubijenim policajcima u Sarajevu: Bili su naši heroji

M. Kadrić

A. Č.

29.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

U Sarajevu je počela komemoracija povodom smrti dvojice brutalno ubijenih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Komemoraciji prisustvuje veliki broj njihovih kolega i prijatelja.

Podsjećamo, u pucnjavi koja se dogodila oko četiri sata ujutro u petak, u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijen je policijski službenik Šehović, dok je Vujinović teško povrijeđen. Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila u Geteovoj ulici.

U oružanom napadu Šehović je ubijen na licu mjestu, dok je Vujinović s teškim povredama glave prevezen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje su mu se borili za život. Iako su se ljekari KCUS-a više sati borili, nažalost, on je preminuo u petak u poslijepodnevnim satima.

Nusret Selimović, načelnik Policijske uprave Novi Grad Sarajevo, kazao je da su dvojica policajci dali svoje živote za izgradnju bolje BiH i društva.

- U svojstvu njihovog rukovodioca dužnost mi je zahvaliti na njihovom doprinsu, nemjerljive su vrijednosti tragova koji su ostavili iza sebe. Bili su prije svega dobri ljudi, posvećeni porodicama i svojoj državi Bosni i Hercegovini. Neizreciva je bol koju osjećaju njihova djeca, rodbina, prijatelji. Ostat će neprežaljeni i nezamjenjivi. Dali su živote za izgradnju boljeg društva. Pamtit ćemo ih, ja ću se sjećati svih lijepih trenutaka provedenih s vama. Davore i Adise, hvala vam na svakom trenutku vaših života koje ste utkali u naše živote -kazao je Selimović.

Policijski komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović kazao je da su Adis i Davor bili heroji. On je istakao da je teško naći prave riječi da se iskaže tuga i bol koju osjeća. 

- Ovo je nendoknadiv gubitak za porodice i policiju u kojima su Adis i Davor dali maksimalan doprinos. Veliki gubitak za grad Sarajevo i državu BiH. Oni su ličnim primjerom u svakoj situaciji pokazali koliko je ovo težak, rizičan i opasan posao. Dali su svoje živote štiteći građane Sarajevu i njihovu imovinu. Zbog Adisa i Davora ćemo nastaviti raditi naše poslove. Vrata MUP-a KS će porodicama uvijek biti otvorena jer to je i njihova kuća - rekao je Halilović.

Emotivnim govorom njihov kolega Elfin Mujezin rasplakao je mnoge u sali.

- Družili smo se u dobru i u zlu i u žalosti. Za osam godina radili su pošteno i iskreno. Nijednog momenta nisam imao problema sa svojim momcima. Prije nekoliko noći Adis je rekao da će kriminalcima stati ukraj, a oni su njemu stali ukraj - rekao je Mujezin.

Predsjednik UO Sindikata policije KS Mirza Hadžiabdić rekao je da se opraštamo od uzornih policajaca, od očeva, supruga, građana BiH. Bijes, gorčinu i prezir osjećamo zbog načina na koji su oni napustili ovaj svijet. Prije svega izborom da budemo policajci mi smo bili na strani dobra, da služimo, štitimo i pomažemo građanima i državi. I oni su birali tako, ali oni, nažalost, nisu s nama, dali su svoje živote za mir, slobodu, za sigurnost Kantona Sarajevo - rekao je Hadžiabdić.

Dodao je da neće zaboraviti ni njih ni njihove porodice, ali i da će biti posvećeni poslu kao što su i oni radili - časno i pošteno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.