BIH

Ambasada Hrvatske u Sarajevu proslijedila pismo saučešća predsjednice Grabar-Kitarović MVP-u BiH, ali ono nije objavljeno

Crnadak, Grabar-Kitarović i Del Vechio

S. DEGIRMENDŽIĆ

27.7.2018

Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio potvrdio je za „Dnevni avaz“ da je iz te ambasade Ministarstvu vanjskih poslova BiH službenim putem proslijeđeno pismo saučešća hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koje je ona uputila Udruženju "Majke Srebrenice" povodom smrti Hatidže Mehmedović.   

No, kao što je poznato, Udruženje to pismo nije dobilo, a u međuvremenu u javnosti se pojavila informacija da je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, sakrio to pismo, odnosno da ga nije želio proslijediti na upućenu adresu.

Ambasador Ivan Del Vechio potvrdio je da je i on, osim službenog kontakta s MVP-om BiH, danas kontaktirao s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom te da je na upit zašto pismo nije objavljeno, dobio odgovor da Crnadak nije znao za to pismo.

Pitali smo i ministra Crnatka šta je bilo s pismom hrvatske predsjednice, a on je za „Avaz“ kazao da će se uskoro oglasiti saopćenjem za javnost.

U međuvremenu, iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u saopćenju za javnost su istakli da medijski navodi da ministar Crnadak nije htio proslijediti pismo hrvatske predsjednice ne odgovaraju istini.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH navodi da je prosljeđivanje sličnih akata na adrese u Bosni i Hercegovini u isključivoj nadležnosti Sektora za bilateralne odnose Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a ministar vanjskih poslova BiH niti učestvuje u ovim procedurama niti je u navedenom periodu bio u Bosni i Hercegovini te je za spomenuti slučaj saznao iz medija.

- Do nesporazuma u komunikaciji između službenika Sektora za bilateralne odnose i predstavnika Ambasade Republike Hrvatske povodom ovog slučaja došlo je zbog stručnog mišljenja Sektora da u ovakvim slučajevima korespondencija treba da se vrši direktno prema naznačenom adresatu od  Ambasade Republike Hrvatske - navodi se u saopćenju.

- MVP dodaje da je, nakon što je upoznat s cijelim slučajem, ministar Crnadak izdao instrukciju na osnovu koje će Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas notom odgovoriti Ambasadi Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, u kojoj će biti navedeno da je kopija pisma predsjednice Republike Hrvatske proslijeđena na adresu primaoca, uz obrazloženje detalja spomenutog nesporazuma i predočavanje stručnog mišljenja nadležnog sektora o ovom pitanju.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je u više navrata izražavao poštovanje prema svim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, bez obzira na to kojem narodu pripadaju i najoštrije odbacuje sve optužbe koje su povodom ovog slučaja iznesene na njegov račun - zaključuju iz MVP-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.