SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Tužilaštvo BiH: Uhapšeni Dudaković i još 11 osoba

Avaz.ba

27.4.2018

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da je u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu jutros uhapšeno 12 osoba.

Kako piše u saopćenju, uhapšeni su nekadašnji komandanti i pripadnici Petog korpusa Armije RBiH, koji su osumnjičeni za ratne zločine tokom 1994. i 1995. godine. Vrše se pretresi na 17 lokacija.

Prema nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, uz podršku MUP-a USK i Livanjskog kantona, na području USK i drugih gradova, uhapsili su Atifa Dudaković, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH te još 11 dužnosnika i pripadnika ovog korpusa.

Osobe koje su pod istragom, osumnjičene su za krivična djela zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZBiH, a osumnjičeni Atif Dudaković i za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZBiH.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužitlaštva BiH, tokom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, videosnimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, s područja zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu na daljnje postupanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.