SARAJEVO

U BiH desetine miliona maraka odlaze u medije, ali niko ne zna kome i zašto

A. Kuburović/Avaz.ba

S. KURT

15.3.2018

Vlade u Evropi imaju različite modele finansiranja medija, ali nijedan od njih ne traži promjenu uređivačke politike niti zavisnost od države.

Rečeno je ovo na okruglom stolu u Sarajevu, kojeg je organizirao "Mediacentar" u saradnji s Centrom za razvoj medija i analize i Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Rene Van Zanten iz Holandskog pres-fonda istaknuo je kako mnoge razvijene zemlje svijeta kroz budžete i visokim sumama mjerenim milionima eura pomažu tradicionalne novine. Takav je slučaj u Njemačkoj, te u skandinavskim zemljama.

- Pomoć se dobija ne samo direktno iz budžeta već i kroz popuste na prijevoz, štampu, oglase. U Španiji ili Portugalu mediji su ostavljeni samo tržištu – kazao je Van Zanten i dodao da u Holandiji medijima stiže pomoć kroz programe za istraživanje i inovativne programe, te da država odvaja čak pet miliona eura godišnje za istraživačko novinarstvo.

Brankica Petković iz Centra za medijske politike iz Slovenije istaknula je da uloga države u medijima nije zanemariva, ali je napomenula da to ne znači da manja podrška znači više slobode i neovisnosti i obratno.

- U zapadnim državama, finansiranje medija iz javnih sredstava ustaljena je praksa već niz desetljeća, mediji se pomažu kroz nižu stopu poreza, kroz direktne subvencije - rekla je Petković.

Kazala je kako bi ovdašnji mediji i javnost bili šokirani ciframa koje se u obliku potpore medijima izdvajaju u mnogim zemljama EU ili SAD.

Primjera radi, od Francuske svake godine najpoznatije, tzv. tradicionalne novine "Liberation" i "Le Figaro", dobijaju 6,5 miliona eura godišnje, a "Le Mond" pet miliona eura.

Problem je, istaknula je Petković, kada se novac usmjerava u medije koji podržavaju vlast, kao što to zna biti slučaj u zemljama Jugoistočne Evrope, gdje, prema njenim riječima, postoji „finansijski inžinjering“.

U tom slučaju, naglasila je, javni novac se usmjerava u uništavanje medija, a ne u njihov razvoj.

- Ali zbog toga ne možemo reći da država ne treba finansirati medije, jer to nije novac onih koji vladaju, nego svih nas - istaknula je Petković.

Kad je BiH u pitanju, načelnik sekretarijata Vijeća za državnu pomoć BiH Ranko Lučić istaknuo je da se mediji uopće ne pominju u Zakonu.

Prema Izvještaju koji je Mediacentar prezentirao, javni sektor godišnje izdvaja desetine miliona KM za medije i medijske sadržaje, no nije omogućen adekvatan uvid javnosti u iznose i postupke dodjele tih sredstava.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.