BIH

Dunja Mijatović u drugom krugu izbora za evropskog komesara za ljudska prava

Mijatović i Arnaut

Piše: S. D.

23.1.2018

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE), na sjednici u Strazburu, birala je danas novog komesara za ljudska prava Vijeća Evrope i upravo su saopćeni rezultati glasanja, potvrdio je za "Dnevni avaz" Damir Arnaut (SBB), član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSVE-u.

Ovaj izbor veoma je važan za BiH jer je među troje kandidata i kandidatkinja iz BiH Dunja Mijatović. 

Njeni protukandidati su kandidat Francuske Pjer-Iv Le Bornj (Pierre-Yves Le Borgn) i kandidat Slovenije Goran Klemenčič.

- Rezultati su upravo saopćeni i Dunja Mijatović ušla je u drugi krug, jer nijedan od tri kandidata nije dobio opću većinu. Činjenica je da je značajan broj članova PSVE-a prepoznao neupitne kvalitete Dunje Mijatović, njeno vrhunsko iskustvo na polju zaštite i promocije ljudskih prava i medijskih sloboda, te njenu istinsku političku i svaku drugu nezavisnost. S obzirom na te njene zaista impresivne kvalitete i rezultate, nadamo se da će gospođa Mijatović biti izabrana u drugom krugu glasanja koji će se održati sutra - kazao je Arnaut.  

Inače, glasalo je 248 članova u PSVE-u, a za imenovanje na ovu poziciju trebalo je 125 glasova. Mijatović je u prvom krugu dobila 76, kandidat Francuske 105, a kandidat Slovenije 67 glasova.   

Ovo je prvi put da je Bosna i Hercegovina imala kandidata u drugom krugu za ovu ili bilo koju poziciju slične važnosti u Vijeću Evrope ili inače na nivou međunarodnih organizacija.

Inače, Dunja Mijatović bila je do 2016. godine i predstavnica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija. 

Mijatović je od osnivanja bivše Nezavisne komisije za medije (IMC) 1998. godine, a zatim Regulatorne agencije za komunikacije BiH, bila jedan od kreatora regulatornog okvira za medije u BiH, a ogroman je njen doprinosa razvoju slobode medija u BiH i Evropi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.