BIH

Čedo Jovanovic za "Avaz": Ništa ne može vratiti izgubljene živote

M. AŠČIĆ

22.11.2017

Čedomir Jovanović, lider LDP Srbij,e rekao je za "Avaz", a nakon presude Mladiću, da nikakva kazna ne može vratiti izgubljene živote.

Kazna koja je danas izrečena Ratku Mladiću predstavlja djelimičnu satisfakciju za porodice žrtava zločina za koje mu je suđeno, ali i sve one koji su se godinama borili za pravdu i pomirenje u regionu, jer ništa ne može vratiti izgubljene živote i umanjiti nesreću miliona ljudi koji su stradali u ratnom ludilu devedesetih, čiji je Mladić jedan od najistaknutijih simbola, rekao je Jovanović.

- Presuda treba da bude osnova na kojoj moramo graditi nove odnose, politiku pomirenja u cijelom regionu, a prije svega u Bosni i Hercegovini.  Ovo ne smije da bude povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama. 

Ovakva presuda je podsjetnik kolika se cijena plaća kada se problemi rješavaju ratom i dodatni razlog da u budućnosti vodimo politiku koja će onemogućiti da nam se strašna prošlost opet ponovi. Kazna doživotnog zatvora za Mladića je u isto vrijeme i nada da će se teret kolektivne odgovornosti skinuti sa srpskog naroda u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Istovremeno, ova presuda postavlja zadatak pred lidere i Srbije i Republike Srpske da svoja društva upoznaju sa zločinima koja su počinjena i otvoreno progovore o užasnim stradanjima Bosnjaka tokom rata u Bosni i Hercegovini. Mora se pokazati pijetet prema žrtvama, stalnim podsjećanjem na njih, i porukama da se tako nešto ne smije nikada više ponoviti. Također, moramo sačuvati prisebnost i ne dozvoliti da ova presuda postane novi motiv za srpski ili bilo koji drugi nacionalizam - kazao je Jovanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.