BIH

Džaferović: Sadašnji sastav Vijeća ministara ostat će do kraja mandata, nema nove većine

E. Maslo

20.9.2017

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović rekao je danas novinarima da je, prema stanju stvari kakve su sada, kada je u pitanju parlamentarna većina, koja se tiče Vijeća ministara BiH, uvjeren da će ovo vijeće ministara BiH ostati u funkciji sve do izbora 2018. godine.

Kaže da su toga svjesni predlagači ove inicijative i svi oni koji su je podržali. 

- Jednostavno nema te nove parlamentarne većine i onda se poseže za najprizemnijom politizacijom. Traži se nešto što nije utemeljeno ni u Zakonu o Vijeću ministara BiH, a niti u poslovnicima oba doma Paramentarne skupštine BiH, da predsjedavajući Vijeća ministara sam skuplja potpise vlastite podrške - kazao je Džaferović.

Naglasio je da je Vijeće ministara BiH ozbiljna institucija i "njemu treba pomoći da što bolje radi svoj posao, a ne politizirati u vezi Vijeća ministara“. 

- Mislim da usljed postojeće konstalacije odnosa nije moguće uspostaviti novu parlamentarnu većinu u BiH i da će  Vijeće ministara BiH funkcionirati sve do izbora 2018. godine. Toga su svjesni i oni koji podnose ovakve inicijative i zbog toga se, po mom mišljenju, ne upuštaju u zakonite poslovničke inicijative nego posežu za inicijativama koje nisu u skladu s Poslovnikom i zakonom - kazao je Džaferović.

On je komentirao i aferu "prisluškivanje" te je rekao kako misli da se radi o najobičnijoj politizaciji, pokušaju utjecaja na prilike unutar BiH. 

- Obavještajna služba države BiH radi svoj posao u skladu s Ustavom, u skladu sa zakonom i nisam čuo ni jednu primjedbu koja bi takav rad dovela u pitanje - kazao je Džaferović.

 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.