BIH

Najljepši evropski kanjon raj je za raftere: Niz Taru se svakodnevno spusti više od 300 čamaca

Pravi izazov za ljubitelje aktivnog odmora

Kanjon rijeke Tare. Vladimir Mijailović

I. Bajrović

4.9.2014

Kanjon rijeke Tare dug je više od 80 kilometara i najljepši je u Evropi, a u svijetu od njega se smatra ljepšim samo kanjon rijeke Kolorado u SAD. Na pojedinim mjestima dubok  je više od 1.300 metara, što ga čini najdubljim u Evropi.  

Aktivan odmor

Zbog svega rafting na Tari pravi je izazov za ljubitelje aktivnog odmora, koji učesnicima pruža uživanje u čarima bukova, riječnih brzaka, proplanaka, mostova i kamenjara.

- U kanjonu se susreću prirodni fenomeni od kojih zastaje dah. U kanjonu Tare u donjem dijelu polazna je tačka za rafting lokalitet Brštanovic, a zatim se rafteri spuštaju najatraktivnijom rafting dionicom do Bastaha, a dionica je duga oko 25 kilometara. Niz Taru se svakodnevno spusti preko 300 čamaca s turistima - kazali su nam u kampu "Crna rijeka".

italijani-tara

Grupa turista iz Italije uživala je u raftingu

Ovaj kamp raspolaže sa svim pratećim objektima za savremeno kampiranje i nudi nezaboravan spust - vožnju gumenim čamcima niz kanjon Tare i Drine do  Bastaha.
Bungalovi su veoma komforni, udobni i uredni, izgrađeni su u planinskom stilu, kao i cijeli kompleks.

Zadovoljni posjetom

- U ovom kampu su nas dočekali s toplim riječima i ugostili svojim specijalitetima, uz želju da se na Tari i Drini okupljaju svi ljubitelji prirode, splavarenja, raftinga i ribolova. Ovdje nam je super i zadovoljni smo posjetom Tari koja je raj za ljubitelje raftinga. Ova rijeka je najljepša i najuzbudljivija rijeka Evrope - kazala je za "Dnevni avaz" Lela Despotova iz Makedonije koja je u raftingu uživala zajedno s velikom grupom iz Italije.  

80 kilometara dug je kanjon Tare

 

25 kilometara duga je najljepša rafting dionica

 

70 KM iznosi cijena raftinga na Tari

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.