POČAST ŽRTVAMA SREBRENICE

I ove godine Grad Konjic nizom aktivnosti odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici

Aktivnostima širom grada obilježena 29. godišnjica genocida: od Marša mira do simboličnog bacanja bijelih ljiljana u Neretvu

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Marketing

12.7.2024

Odajući počast žrtvama genocida u Srebrenici, Grad Konjic i njegovi stanovnici različitim su aktivnostima obilježili 11. juli, odnosno 29. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici.

Prisustvujući kolektivnoj dženazi za 14 srebreničkih žrtava u memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, danas je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić iskazao počast i poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, podsjećajući na važnost svjedočenja istine o onome što se dogodilo u Srebrenici i sjećanja na sve nevine žrtve zločina koji je počinjen u Srebrenici tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Uz podršku Grada Konjica, u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca Branilaca Konjica, zainteresovani Konjičani, njih sedam, učestvovali su u trodnevnom Maršu mira Nezuk-Potočari, dok je danas, u želji da na taj način iskažu počast žrtvama genocida, iz Konjica organizovano na kolektivnu dženazu u Srebrenicu otišlo više od 100 Konjičana.

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Grad Konjic je danas u 12 sati putem sirene za uzbunjivanje emitovao jednominutni zvučni signal, tokom kojeg su mališani Dječijeg obdaništa “Zulejha Begeta” Konjic zajedno sa odgajateljicama sa Stare kamene ćuprije u Konjicu simboličnim bacanjem bijelih ljiljana u Neretvu dali svoj doprinos obilježavanju ove tužne godišnjice.

Narodni univerzitet Konjic je povodom 29. godišnjice na terasi Zavičajnog muzeja organizovao izložbu fotografija pod nazivom "Kad majčina suza kane" autora Esada Esse Lukača, koju su Konjičani mogli posjetiti u proteklim danima.

Isticanjem broja 8372, žrtava genocida u Srebrenici, danas su se na simboličan način uz poruku “Da se nikad ne zaboravi i nikad ne ponovi!” srebreničkih žrtava prisjetili i fudbaleri Fudbalskog kluba Igman Konjic.

Atletski klub PACE večeras je organizovao šetnju, trku i vožnju bicikla dugu 8372 metra, podsjećajući na taj način na nedužne žrtve genocida u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.