OSVOJIO SREBRO

Alkaraz pred US Open o porazu od Đokovića na OI: "To mi je bilo jedno od najbitnijih finala u karijeri"

Naspram mene sam imao dobrog igrača koji se borio isto koliko i ja i zaslužio je pobjedu

Karlos Alkaraz. Instagram

N. Aj.

24.8.2024

Bliži se početak novog izdanja US Opena, gdje će Novak Đoković pokušati da odbrani pehar osvojen prošle godine.

Ipak, neće Novak imati lak zadatak, pošto će mu najveći konkurenti biti Janik Siner (Jannik Sinner) i Karlos Alkaraz (Carlos Alcaraz).

Upravo mladi Španac održao je konferenciju za medije, gdje je govorio o mnogim temama, uključujući i Novaka i poraz u finalu Olimpijskih igara.

- To je bilo jedno od najbitnijih finala u mojoj karijeri, u mom životu. Olimpijske igre se igraju na svake četiri godine, ne znam da li ću imati ponovo šansu da osvojim zlato. Borit ću se na sljedećim OI, to je sigurno. Ali, da, bio je veoma težak momenat. Izgubiti zlato u tijesnom meču gdje sam imao svojih prilika. Naspram mene sam imao dobrog igrača koji se borio isto koliko i ja i zaslužio je pobjedu. U danima nakon toga sam shvatio, dobro, osvojio sam srebro, to je nešto čime bi trebalo da se ponosim. Pokušavam da nastavim dalje, da naučim nešto iz tog meča. U narednim mečevima i bitnim sudarima ću se postaviti drugačije ili bolje nego na Olimpijskim igrama. Shvatio sam da je to bio bitan momenat u mom životu - rekao je Alkaraz.

Govorio je i o povredi na treningu...

- Mislim da je ok. Prestao sam s treningom iz predostrožnosti. Nisam se osjećao lagodno da nastavim sa sesijom, da ne bih napravio neku veću štetu. Evo, nakon nekoliko sati, osjećam se dobro. Izaći ću na trening i sutra, neću misliti na ovo što se dogodilo, ali ću mu pružiti pažnju danas - rekao je Alkaraz.

Što se njegove igre tiče, kazao je da uvijek gura protivnika do krajnjih limita. 

- Pokušavam da budem stalno agresivan, da igram raznoliko, da plasiram stalno drugačije udarce. Mislim da je najgore za njih to što ne znaju šta ću sljedeće da uradim. Moraju i oni da budu agresivni, a moraju i da znaju da se dobro brane ako misle da ostanu živi u poenu - rekao je.

Kako kaže, povreda ga je naljutila.

- Nisam bio uopšte zabrinut. Bio sam ljut jer nisam želio da prestanem sa treningom, želio sam i da ispoštujem Serundola (sparing partnera, tenisera iz Argentine). Želim da treniram, želim da budem bolji, želim da se spremim za turnir. Ali, iskreno, nisam se uplašio za zglob. Bit ću na 100 posto, taman kada je to potrebno - rekao je Alkaraz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.