HITNA REAKCIJA

Organizatori uveli "ekstremno vremensko pravilo" za tenisere: Ove stvari smiju raditi

Nakon užasnog vremena koje je bilo na paradi ceremonije otvaranja, toplotni talas je stigao u glavni grad Francuske

Novak Đoković. AP

N. H.

30.7.2024

Čelnici Olimpijskih igara uveli su promjenu pravila o vanrednim situacijama nakon što je temperatura u Parizu premašila 34 stepena.

Nakon užasnog vremena koje je bilo na paradi ceremonije otvaranja, toplotni talas je stigao u glavni grad Francuske i kao rezultat toga su primorani primijeniti "ekstremno vremensko pravilo" za tenis koji se igra na terenima gdje se održava i Rolan Garos. 

To znači da će u slučaju da teniski meč ode u treći set, igrači imati pravo na desetominutnu pauzu nakon drugog. Pauza je opciona, tako da ako nijedna zvijezda ne želi stati, mogu nastaviti dalje s igrom. 

- Najnovije očitavanje temperature globusa u vlažnom termometru premašilo je 30,1 Celzijus, što znači da je modifikacija pravila igre sada na snazi. Igrači u singl mečevima imaju pravo na desetominutnu pauzu između kraja drugog i početka trećeg seta. Temperatura vlažnog termometra mjeri toplotni stres na direktnoj sunčevoj svjetlosti koja također uzima u obzir brzinu vjetra, pokrivač oblaka i ugao sunca - stoji u saopćenju.

Tokom desetominutne pauze, igračima je dozvoljeno da napuste teren, koriste kupatilo, tuširaju se, mijenjaju opremu, jedu i piju. Međutim, nije dozvoljeno imati medicinski tajm-aut, razgovarati s trenerom ili koristiti bilo kakve urađje poput telefona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.