ATP BOSTAD

Ovo nije ni sanjao: Srušio Rafu Nadala za prvi trofej u karijeri, pa zaplakao

Nadalu je ovo bilo prvo finale na ATP Touru poslije dvije godine i Rolan Garosa u kojem je savladao Kaspera Ruda

S današnjeg meča. Platforma X

E. Ć.

21.7.2024

Portugalski teniser Nuno Boržeš (Borges, ATP: 51.) pobijedio je Rafaela Nadala u finalu ATP turnira u švedskom Bostadu s 2:0. 

Po setovima je bilo 6:3 i 6:2 za 27-godišnjeg Portugalca koji je zaustavio legendarnog Nadala na putu do trofeja koji bi mu bio najbolja uvertira za predstojeće Olimpijske igre.

Uvod meča je bio jako uzbudljiv. Nadal je izgubio prvi servis gem, ali je odmah vratio brejk, da bi ekspresno izgubio još jedan.

Bilo je 3:1 za Boržeša, ali se ponovo Rafa vratio brejkom. Međutim, kada je trebao potvrditi brejk, Nadal je izgubio gem na svom servisu što je bila prednost koju je Portugalac zadržao do kraja seta.

Očito je servis veliki problem Špancu nakon povratka na teren poslije silnih povreda.

Mučio se i u drugom setu, a onda izgubio brejk kod 2:2. To ga je uništilo jer nikako nije uspijevao da ugrozi gem na servis protivnika.

Potom je kod 4:2 izgubio novi brejk, koji je Borges potvrdio s nulom i osvojio turnir.

Inače, Nadalu je ovo bilo prvo finale na ATP Touru poslije dvije godine i Rolan Garosa u kojem je savladao Kaspera Ruda (Casper Ruud) s 3:0.

S druge strane, 27-godišnjem Boržešu je ovo prva titula na ATP Touru. I nije mogao zamisliti bolji scenarij - pobijedio je Nadala na šljaci za trofej.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.