OPTUŽILI SPONZORA TURNIRA

Propalestinski protest obilježio prvi dan Vimbldona

Protest je organizovala Palestinska kampanja solidarnosti (PSC) ispred Centralnog kompleksa teniskih terena

Vimbldon. AP

Anadolija

prije 2 dana

Propalestinski aktivisti u Londonu protestovali su prvog dana Vimbldona, jednog od najvažnijih teniskih turnira na svijetu, optužujući jednog od sponzora Barclays banku da podržava Izrael kroz ulaganja i finansiranje kompanija koje se bave oružjem, javlja Anadolija.

Palestinska kampanja solidarnosti

Protest je organizovala Palestinska kampanja solidarnosti (PSC) ispred Centralnog kompleksa teniskih terena, a demonstranti su razvili veliki transparent s porukom “Stop genocidu“.

Demonstranti su pozvali organizatore Wimbledona na raskid odnosa sa bankom, koja je, prema istraživanju PSC-a, uložila više od dvije milijarde funti u kompanije koje prodaju oružje Izraelu i obezbjeđuje finansiranje od 6,1 milijarde funti ovim kompanijama.

Palestinske pristalice koje su učestvovale u protestu također su nosile transparente s porukama “Bojkotiraj Barclays“, “Ne sponzoriraj genocid“ i “Barclays služi izraelskom aparthejdu“.

Aktivisti su ljubiteljima sporta koji učestvuju na turniru ponudili i čuvene vimbldonske jagode, koje izgledaju kao da su “natopljene krvlju“.

Na tacnama u kojima su bile jagode ispisana je poruka “Vimbldonske jagode su kontaminirane krvlju Palestinaca, zahvaljujući Barclaysu“.

U razgovoru s novinarom agencije Anadolu, aktivistica Judy rekla je da su protestirali zbog Barclaysovog sponzorstva teniskog turnira u Vimbldonu.

Jagode simbola ovog turnira

- Jagode su jedan od simbola ovog turnira. Oni koji dolaze ovdje i uživaju u jagodama, nisu svjesni da Barclays ulaže u oružje i izraelske napade u Gazi i da ima krv na rukama zbog genocida - rekla je Judy.

Istakla je da su protest organizirali upravo kako bi skrenuli pažnju na to.

- Barclays pokušava da očisti svoj imidž. Znamo da ulažu u fosilna goriva, izazivaju klimatsku krizu, ulažu u oružje koje ubija ljude širom svijeta. Oni se kriju iza ovog prekrasnog turnira. Ne želimo ih ovdje - naglasila je Judy.

Aktivistica Anna rekla je da je Barclays profitirao od masakra u Gazi.

Ističući da Barclays ulaže u kompanije koje proizvode oružje koje trenutno koristi izraelska vojska, Anna je navela da očekuje promjenu stava britanske vlade o Gazi nakon općih izbora koji će se održati 4. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.