OLIMPIJADA

BiH su preostala još dva učesnika na Olimpijskim igrama u Parizu: Pezer i Cerić love finale

Zeničanin će u svom trećem nastupu na olimpijadama tražiti i najbolji rezultat

Cerić i Pezer. Facebook

2.8.2024


Za Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Parizu danas će nastupiti posljednji članovi tima - Larisa Cerić i Mesud Pezer.

Nakon više ili manje uspješnih nastupa naših preostalih Olimpijaca, njih dvoje su posljednja nada da ćemo se iz Pariza vratiti s barem jednom osvojenom medaljom i da ćemo prekinuti ružni niz.

Dobar žrijeb

Bh. džudistkinja Larisa Cerić, 26. na svjetskoj rang-listi u kategoriji preko 84 kilograma, može biti vrlo zadovoljna žrijebom, s obzirom da je dvije pobjede dijele od borbe za medalju.

U prvom kolu će se boriti sa Sidni Endrus (Sydnee Andrews), koja je jedno mjesto lošije plasirana od naše džudistkinje. Ukoliko izbaci novozelandsku protivnicu, borit će se protiv bolje iz duela Rošel Nunes (Rochele) i Sare Mzugui (Mzougui). Portugalka je 13., a Tunižanka 28. na svijetu i u Pariz je stigla na osnovu kontinentalne kvote. Ukoliko slavi i u osmini finala, izborit će četvrtfinale, a to znači i da bi osigurala repasaž za bronzu.

U četvrtfinalu bi se najvjerovatnije borila protiv najbolje džudistkinje svijeta Romane Dicko, ali takmičenje bi nastavila u repasažu za bronzu, u kojem bi joj dvije pobjede donijele medalju koja bi bila prva za BiH u historiji.

Treći nastup

Mesud Pezer izlazi u večernjim satima na stadion i takmičit će se u bacanju kugle. Pezeru će ovo biti treći nastup na olimpijadama. Pezer je prije tri godine u Tokiju, s dužinom 21,33 metra, bio drugi u kvalifikacijama te direktno ispunio normu za finale, koja je iznosila 21,20 metara. Međutim, ovog je puta norma za finale očekivano ponovo podignuta te iznosi 21,35 metara. To je dužina koju je u svojoj karijeri ostvario ukupno četiri puta, ali ohrabruje to što je svoj drugi najduži hitac u karijeri bacio upravo ove godine.

- Znamo da je konkurencija nikada jača, odnosno da su svi najbolji tu. U kvalifikacijama će nastupiti 31 takmičar. Svi mogu iskoristiti eventualni kiks glavnog favorita Kruzera i osvojiti i zlato - ističe Pezer.

Pezer će u kvalifikacijama navečer nastupiti u grupi A i kao drugi, odmah iza Novozelanđanina Džaka Gila (Jacko Gill), a u finale ulaze svi koji prebace normu ili 12 najboljih po plasmanu.

Posljednji bh. olimpijci svoj nastup započinju danas. Larisa Cerić počinje od 10 sati, a Mesud Pezer od 20.10 sati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.