OLIMPIJSKE IGRE

Danas nastupaju naši olimpijci, sve oči uprte u Lanu Pudar: Hoće li zlatna sirena do finala

Osim naše najbolje plivačice, nastupit će i džudistkinja Aleksandra Samardžić

Pudar: Velika konkurencija. AP Photo

31.7.2024

Olimpijske igre u Parizu ponudile su mnogo uzbuđenja u dosadašnjem dijelu, a svakako nas očekuje još više u narednim danima, kada se uđe u završnu fazu.

Ipak, za Bosnu i Hercegovinu je danas jedan od najvažnijih dana na 33. izdanju Olimpijskih igara, a razlog je što ćemo imati dvije predstavnice – Lanu Pudar u plivanju, te Aleksandru Samardžić u džudu.

Nova šansa

Naša najbolja plivačica Lana Pudar je mnogo puta dosad obradovala vjerne navijače, a sada će imati priliku da to ponovi, te da dođe do velikog finala, a možda čak i medalje.

Nakon što joj je polufinale u disciplini 100 metara delfin izmaklo za sedam stotinki, sigurno je da želi osvetu prema rivalkama i nju će moći ostvariti već danas u svojoj najboljoj disciplini 200 metara delfin. Mostarka je sve svoje najbolje rezultate ostvarila upravo u toj disciplini.

Samardžić: Težak put. IJF

Naravno, da bi došla do medalje, prvo će morati proći kvalifikacije od 11 sati, a zatim iste večeri od 20:43 sati i polufinale. Konkurencija će biti jaka, ali čak i kladionice vjeruju da će biti u finalu, s obzirom na to da je na nju šesta najveća kvota kada je u pitanju osvajanje zlatne medalje.

Težak put

Danas ćemo imati još jednu predstavnicu, a riječ je o 26-godišnjoj Aleksandri Samardžić. Naša džudistkinja će se boriti od 10 sati u preliminarnoj borbi. Samardžić, nažalost, nije imala sreće u žrijebu.

Aleksandra, 34. na svjetskoj rang-listi, takmiči se u kategoriji do 70 kilograma, u prvom kolu će se boriti protiv Laerke Olsen, 36. na svijetu. Međutim, u slučaju pobjede bi se sastala s Nizozemkom Sane van Dijke (Sanne), petom džudistkinjom svijeta. Čak i u slučaju prolaska, naredna protivnica bi joj najvjerovatnije bila šestorangirana Saki Nizoe (Niizoe), što joj znatno otežava put do medalje.

Ipak, veća čuda su se dešavala, pa nije nemoguće da Aleksandra napravi veliki uspjeh i porazi rivalke na putu do medalje.

Kvalifikacije za Lanu Pudar počinju u 11 sati, dok će Samardžić početi u 10 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.