KAPITEN BH. TIMA

Džeko: Dugo nam treba da naučimo iz grešaka, dobri su trka i požrtvovanost, ali treba tu i kvaliteta

Trebamo i mi igrači da se zapitamo koliko dajemo na terenu

Džeko: Mora bolje. Screenshot / BHRT

E. Ć.

prije 3 sata 59 minuta

Fudbaleri Bosne i Hercegovine izgubili su na Bilinom polju od selekcije Mađarske u 4. kolu Lige nacija (0:2).

"Zmajevi" nisu opravdali očekivanja, bio je ovo jedan od lošijih nastupa naših fudbalera u posljednje vrijeme, a svoj komentar dao je kapiten Edin Džeko.

Prvo je komentarisao promjenu formacije iz 3-5-2 u sistem 4-2-3-1.

Novi sistem

- Pa jeste, pokušali smo malo nešto drugačije s obzirom da nije bilo Demira i još dva igrača koji su na neki način standardni. Krenuli smo jako dobro, imali smo te dvije šanse.

Htjeli smo da igramo, bio je dobar voljni momenat, ali nakon te dvije šanse ne znam šta se desilo. Upali smo u taj njihov ritam duge lopte. Da li smo se bojali da igramo nešto, ne znam, mislim da nije bilo razloga. Nakon naše greške primili smo gol. Na ovakvom nivou, u diviziji A se greške kažnjavaju - rekao je Džeko.

Evidentno je da selekcija BiH pravi mnogo grešaka, a tu je i poljuljano samopouzdanje "Zmajeva".

- Fudbal je igra grešaka. Da nema grešaka ne bi bilo golova. Ali treba nekada i pogriješiti da bi sljedeći put napravio nešto dobro. Ne treba se bojati toga, ali sigurno da nije lagano od toliko odigranih utakmica da ima toliko poraza.

Pogotovo danas, kada se očekivala ta prva pobjeda nakon toliko vremena, možda je i to utjecalo. Pritisak, sigurno da nije bilo lagano igrati, da je postojala bojaznost da se pogriješi i naravno desi ti se ono čega se najviše bojiš.

Mislim da trebamo da učimo iz grešaka, ali dugo nam treba da naučimo. Trebamo i mi igrači da se zapitamo koliko dajemo na terenu. Trka, požrtvovanost... sve je to lijepo, ali treba ubaciti i kvaliteta, bez straha - kazao je on.

Upali u igru Mađara

Izuzmemo li pokušaje Jusufa Gazibegovića i Benjamina Tahirovića na startu meča, poslije je samo prijetio Džeko. To je komentarisao i sam Edin.

- Opet se vraćamo na prvih deset minuta, Gazi i Benjo su imali te šanse i nijedna nam nije ušla. Mislim da je tu najveća greška bila što smo stali. Vidjelo se na Mađarskoj, kad smo krenuli prvih deset minuta, da im nije bilo svejedno. Onda kad smo se vratili na njihovu igru, jednostavno je njima to odgovaralo - naveo je on.

Komentarisao je Džeko i šta dalje, slijede dueli s Njemačkom i Nizozemskom u narednom mjesecu.

- Pa dobro, jesu jače. Treba biti realan da ove ekipe koje su u A diviziji koje su par levela iznad nas, ali naravno da se ne treba predati prije utakmice.

U svakoj utakmici smo bili tu skoro do kraja utakmice. Čak i u Nizozemskoj kad je bilo pet, ali mislim da je to do 88. bilo skoro jako blizu, kao i s Njemačkom. Danas nažalost taj gol nas je poremetio. U prvom, pa taman kreneš u drugom... - poručio je, između ostalog, Džeko u studiju BHRT-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.