3. KOLO LIGE NACIJA A

Puno "Bilino polje" bit će dodatni adut pulena Sergeja Barbareza večeras protiv Nijemaca

Sigurno nam je veliki adut naša publika i ovo što je prepoznatljivo kako radimo, rekao je Barbarez

Barbarez: Spremljen je plan kako se želi igrati, kao i plan B. Fena

FENA

prije 15 sati 23 minute

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će na Stadionu „Bilino polje“ u Zenici, u okviru 3. kola Lige nacija A, prvi put igrati i pred domaćim navijačima pod vodstvom novog selektora Sergeja Barbareza, a rival će im biti selekcija Njemačke (20.45 sati).

Zenički stadion, kapaciteta oko 15.200 mjesta, odavno je rasprodan, a selektor Barbarez je u najavi za ovu utakmicu istakao kako je uživao i kao igrač igrati u Zenici.

- Spremljen je plan kako se želi igrati, kao i plan B, ali opet sve zavisi od razvoja situacije na terenu. Da ne ulazim u neke detalje, možda i neko iznenađenje bude na terenu što se tiče taktike - kazao je Barbarez.

Nijemci su, dodao je, dominantni pa će i pritisak rezultata biti na njima te da ne smatra kako će mijenjati svoju igru ni protiv bh. tima u odnosu na meč s Nizozemskom, koji je okončan 2:2.

- Individualna kvaliteta će mnogo značiti i s njihove i s naše strane. Kažem momcima, nije važno imati duel, nego imati volju da se taj duel dobije. Ta razlika odlučuje utakmicu, željeti dobiti duel i ako budemo dobri u tom segmentu, možemo izvući nešto pozitivno - podvukao je Barbarez.

Nikakvu ulogu, dodao je, ne igra što su Nijemci u Zenici stigli s izmijenjenim sastavom i nekoliko debitanata.

Nada se da će pred domaćom publikom ostvariti sve kako su zamislili i kako žele, a atmosfera u timu je jako dobra.

- Konačno igramo kući! Sigurno nam je veliki adut naša publika i ovo što je prepoznatljivo kako radimo. Nadamo se dobroj atmosferi i vidjet ćemo kako će to završiti – istakao je Barbarez.

Selektor Njemačke, koja je jučer stigla Zenicu te odradila trening na Stadionu “Bilino polje”, neće ovog puta računati na osam igrača. Zbog povreda su otpali Marc-Andre Ter-Stegen, Kai Havertz, Robin Koch, Jamal Musiala i Nicklas Füllkrug, dok su David Raum i Benjamin Henrichs selektora Juliana Nagelsmanna obavijestili da ne mogu doći.

Golman Bernd Leno odlučio je otkazati nastup zbog činjenice da nije dobio garancije da će biti i prvi golman, a večeras će među stativama debitovati golman Alexander Nubel. Janis Blaswich, Jonathan Burkardt, Tim Kleindienst te Jamie Leweling su prvi put pozvani u A-tim.

- Ne znam kakav će uticaj imati sve povrede i izostanci, ali to nam može biti i šansa, s obzirom da je tu okosnica tima koja je igrala i na Svjetskom prvenstvu. Želimo da prenesemo atmosferu sa Svjetskog prvenstva - kazao je Julian Nagelsmann.

Zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu te izrazio zadovoljstvo što će biti u prilici da pruže “makar malo sreće i zadovoljstva narodu BiH”, koji je ovih dana u žalosti zbog teških poplava i žrtava koje su izazvale poplave i klizišta u nekoliko gradova Hercegovine i srednje Bosne.

Ne žali se zbog izostanaka nekih igrača, jer, kazao je, treba imati u vidu njihovo opterećenje zbog velikog broja odigranih utakmica pa svi žele sanirati svoje povrede. Najavio je i kako će, osim golmana Nubela, priliku da počne večerašnju utakmicu vjerovatno dati još barem jedenom debitantu.

Pohvalno se izrazio o bh. timu i igračima, kao i navijačima, za koje je kazao kako ih nema puno, ali da su jako bučni te da zdušno navijaju za svoj tim. Poznato mu je i da će selektor Barbarez večeras debitovati pred domaćom publikom, ali da je dobro izanalizirao igru bh. tima te neke taktičke zamisli koje je unio novi selector već u utakmici protiv Nizozemske. Nada se uspjehu svoga tima, odnosno pobjedi.

- Kada su u pitanju igrači, ne bih nikoga posebno isticao od bh. igrača. Ali, Džeko je definitivno veliki igrač i bez obzira na godine jako je opasan i efikasan. Demirović mu otvara prostor i definitivno su opasni u tandemu - kazao je Nagelsmann.

Njemačka je u 1. kolu na svom terenu deklasirala Mađarsku s 5:0, dok je u 2. kolu kao gost kod Nizozemske odigrala neriješeno 2:2. BiH je nakon 2:5 poraza od Nizozemske, kod Mađarske u gostima odigrala bez golova te osvojila prvi bod.

Susret u okviru grupe 3 – Lige nacija A, kojeg će suditi francuski arbitar Francois Letexier, ujedno će biti i prvi takmičarski duel selekcija BiH i Njemačke. Ove dvije selekcije do sada su odigrale samo dva međusobna prijateljska meča, u kojima je oba puta domaćin bila Njemačka. Bilo je to 2002. godine (1:1) te 2010. godine (3:1 za Njemačku), a sada će prvi put igrati i za bodove, odnosno takmičarsku utakmicu.

U okviru ove grupe u istom terminu Mađarska će ugostiti Nizozemsku.

Tabela grupe 3: Njemačka i Nizozemska po 4, BiH i Mađarska po 1 bod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.