BH. STRUČNJAK

Igor Janković o reprezentaciji BiH za "Avaz": Barbarez i Spahić znaju šta rade

Činjenica je da smo mi mentalitetom nekako euforični. Bolje jedan što hoće da igra, nego dva što moraju

Janković: Obratila se pažnja na mlade. N/FSBiH

prije 9 sati 46 minuta

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine u narednom periodu očekuju dva veoma važna susreta u Ligi nacija. U sljedećih sedam dana ćemo na Bilinom polju dočekati selekcije Njemačke, a onda i Mađarske.

Ususret tim utakmicama, za „Dnevni avaz“ je govorio bh. stručnjak i nekadašnji trener mlade reprezentacije BiH Igor Janković.

Boljka kroz historiju

- Kada gledamo spisak ekipe, očigledno je da direktor reprezentacije i stručni štab želi da iskristališe ekipu. Ove utakmice će sigurno dati pravi uvid na koji način treba da igra reprezentacija i ko zaslužuje reprezentativni dres. Dobro je što se obratila pažnja na U-21 selekciju, što u prethodnom periodu nije bio slučaj. Za svaku pohvalu je što stručni štab želi da mladim snagama da priliku da se dokažu i da u budućnosti budu A reprezentativci – započeo je Igor Janković za „Dnevni avaz“.

Janković je govorio i o strašnom utjecaju koje velike utakmice imaju na naše reprezentativce, te kako se mora početi igrati dobro u kontinuitetu.

- Iskreno, kada uzmem u prošlosti reprezentaciju BiH mi smo uvijek igrali dobro te velike utakmice. Ne znam kada je odigrala lošu protiv jakih protivnika. Osim kad se izuzme Portugal na Bilinom polju, sve ostale smo ostavili dobar utisak. Na čemu treba poraditi je da kako da u jednom prozoru odigramo obje utakmice kvalitetno. To nam je boljka kroz historiju. Jednu odigramo fenomenalno, drugu zakažemo u pravom smislu te riječi. Vrlo je bitno da imamo kontinuitet. Kada iskristališemo ekipu, ni rezultati neće izostati. Uvijek kažem, bolje jedan što hoće, nego dva što moraju - kazao je Janković.

Mlade snage

Teško se oteti utisku da euforija često zavlada poslije jednog dobrog rezultata. Pa onda, padanje u veliku depresiju kada sljedeću već kiksaju. Smatra da je na tome važno raditi.

- Činjenica je da smo mi mentalitetom, kad uzmemo sve reprezentacije na Balkanu, nekako euforični. S jednim dobrim rezultatom odmah gledamo kako ćemo u finale na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu. Kada se uzme i koliko je uloženo u Mađarsku reprezentaciju, kad pogledamo šta su uradili u prethodnom periodu i oni su favoriti. Međutim, tu je i važno gledati na njih kao tim. Oni su pravi tim, iako mi na nekim pozicijama imamo kvalitetnije igrače. Treba napraviti koheziju između naših igrača i da oni vjeruju da mogu – istakao je Janković.

Kao selektor mlade reprezentacije, Janković je vodio mnoge današnje „A“ reprezentativce, koja već sada, a tek će u budućnosti služiti kao baza seniorskog tima.

- Mislim da smo napravili stručni štab i ja jednu dobru bazu. Međutim, nama se desilo da se u kvalifikacijama mnogo igrača povrijedi. Sigurno od tih mladih treba izdvojiti Gazibegovića i Dedića. Nail Omerović i Kulašin su pokazali da su u dobroj formi. Tu je i Tarik Muharemović, te Bristrić. Oni su svi na korak od ozbiljnog angažmana u reprezentaciji – zaključio je Igor Janković za „Dnevni avaz“.

Uskoro povratak

- Bit ću iskren. Bio sam u pregovorima u proteklom periodu s tri-četiri kluba. Međutim, na raznorazne se načine dolazi do angažmana u našoj zemlji. Nadam se da ćemo stati u korak tome, ali ne govorim samo u svoje ime, već za sve mlađe trener. Što se mene tiče, Pratim našu ligu i lige u regionu. U nekim sam dogovorima bio blizu, ali nisu se poklopile ambicije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.