ENGLESKA

Mančester siti pobijedio Premijer ligu na sudu: "Ovo će promijeniti sve"

Propisi lige imali su za cilj spriječiti kompanije povezane s vlasnicima klubova da namjerno plaćaju više za poslove sa samim timovima

Siti dobio spor. AP

E. Ć.

prije 15 sati 16 minuta

Prvak Engleske Mančester siti odnio je pravnu pobjedu protiv Premijer lige nakon što su sudije presudile da su neka od pravila o sponzorstvu takmičenja nezakonita.

Propisi Premijer lige o transakcijama s povezanim stranama (APT) imali su za cilj spriječiti kompanije povezane s vlasnicima fudbalskih klubova da namjerno plaćaju više za poslove sa samim timovima.

Pravila zbog Saudijaca

Pravila su donesena nakon što su Saudijci preuzeli Njukasl u pokušaju da se zaustave bogati vlasnici u povećanju prihoda svojih momčadi bez kršenja pravila finansijskog fer pleja.

Premijer liga je zbog tih propisa odbila novi sponzorski ugovor koji je Mančester siti sklopio s Etihad Aviation Group kao i s bankom u sjedištu u Abu Dabiju.

Vijeće od tri penzionisana suca je presudilo da je Premijer liga pogriješila što je zaustavila poslove jer elementi APT uredbe krše Zakon o tržišnom takmičenju.

- Utvrđeno je da je Premijer liga zloupotrijebila svoju dominantnu poziciju. Tribunal je utvrdio i da su pravila strukturalno nepoštena i da je Premijer liga bila posebno nepoštena u načinu na koji je ta pravila primijenila na klub u praksi - objavili su iz Sitija na zvaničnoj stranici.

Engleski mediji navode kako bi ova presuda mogla promijeniti smjer budućeg finansijskog upravljanja ligom.

Reakcija Premijer lige

To bi moglo i utjecati na rezultate jer će klubovima sa superbogatim vlasnicima biti lakše dogovaranje ogromnih sponzorskih ugovora, kao i olakšana kupovina i prodaja fudbalera između timova s istim gazdama, prenio je Daily Mail.

Oglasili su se i iz Premijer lige navodeći kako je Tribunal odbacio većinu zahtjeva koje je klub s Etihada uputio.

- Premijer liga pozdravlja zaključke Tribunala, koji su podržali osnovne ciljeve, okvir i donošenje odluka unutar APT sistema. Tribunal je potvrdio potrebu za APT sistemom u cjelini i odbacio većinu zahtjeva koje je Mančester siti uputio - navodi se.

Inače, ovaj slučaj je odvojen od 115 optužbi s kojim se "Građani" suočavaju za kršenje pravila Premijer lige.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.