RAZGOVOR

Admir Vladavić za "Avaz" o mostarskom derbiju: To su utakmice za koje se živi

Ovi mečevi te „drže u životu“, kad ti ne ide, pa kažu: „Halali mu, zabio je gol Zrinjskom“

Vladavić: U ovim duelima se postaje veliki igračVladavić: U ovim duelima se postaje veliki igrač. Sportsport.ba

prije 12 sati 42 minute

Utakmice 9. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine igraju se u subotu, nedjelju i ponedjeljak, a najviše pažnje privlači mostarski derbi i okršaj Veleža i Zrinjskog (subota, 20.45).

O derbiju, očekivanjima, ali i značaju utakmice za prevlast u gradu na Neretvi razgovarali smo s bivšim reprezentativcem Bosne i Hercegovine i „Veležovcem s dna kace“ Admirom Vladavićem.

Vladavić se nakon zavidne igračke karijere, kada je nastupao za Velež, Željezničar, Red Bull Salzburg i Žilinu, okrenuo onoj trenerskoj.

Pobjednički mentalitet

- Već neko vrijeme sam u omladinskoj školi Veleža. Tražio sam da imam neku svoju ekipu, nisam htio biti pomoćnik nikome, uz dužno poštovanje. Vodio sam najprije kadete s kojima sam osvojio prvo mjesto u kantonalnoj ligi, iako je bilo i ekipa izvan HNK. Napravio sam dobru atmosferu. Dječake koji su pravili problem sam eliminisao, napravio sam klapu momaka koji su živjeli zajedno, za fudbal, za Velež. Mora se u tim godinama praviti igrač i usmjeravati ga na pobjednički mentalitet.

Sada sam zadužen za pionirsku selekciju (2010. i 2011. godište) koja se takmiči u Premijer ligi. Borimo se, kakve šanse sam imao na početku, mislim da niko nije vjerovao. Bilo je skeptika koji su smatrali da ćemo biti među posljednjima. Mislim da ispravljamo neke greške, da su dječaci već svjesni dresa i grba koji nose - rekao je Vladavić na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Vladavić i njegovi izabranici su na diobi 6. mjesta sa Zrinjskim, a zanimljivo je da ih za vikend očekuje derbi protiv „Plemića“, baš kao i seniore Veleža. Govorio je šta očekuje od mostarskog derbija.

Vladavić: Ostvario zavidnu igračku karijeru. Facebook

Zategnuta atmosfera

- Malo sam, što se tiče te utakmice, emotivan. Uvijek sam se radovao tim utakmicama. To je ono za šta igrač i svako dijete treba da živi. Zašto treniramo toliko naporno, zašto prolazimo sve te pripreme po kiši, snijegu, suncu kada je u Mostaru 50 stepeni? Spremamo se za taj užitak, to nam je kao šlag na torti poslije napornih priprema. Tada se postaje igrač, u ovim velikim utakmicama. Takva jedna utakmica, kao što je derbi Velež – Zrinjski, te „drži u životu“ možda i godinu-dvije. I kad te ne ide, pa kažu: „Halali mu, zabio je gol Zrinjskom.“ Tako i Željo – Sarajevo. Sad Boljević može da ne igra nikako, dao je gol Sarajevu. To se cijeni i to se poštuje, tu ne treba nikakva potrebna motivacija. Kada bih ja vodio seniore, imao bih im šta reći i mislim da bi to bila utakmica „samoubistvo“, da svi momci izginu, da daju posljednji atom snage za pozitivan rezultat - istakao je Vladavić.

Na utakmici neće biti navijača Zrinjskog zbog posljednjih dešavanja i incidenata u gradu na Neretvi.

- Mora tome neko stati ukraj. Uz dužno poštovanje, imamo huligane koji na ulici napadaju djecu. To nisu navijači, znamo kako se navija. Dođeš na tribinu i nadglasaš drugu grupu i onda si glavni u gradu, a ne po broju razbijenih glava. Bolje da nema navijača nego da dođe do incidenta. I dok god je ovakva situacija, bolje je da nema gostujućih navijača - kazao je Vladavić u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Veliki mostarski derbi i okršaj Veleža i Zrinjskog igra se u subotu s početkom u 20.45 sati, a glavni sudija meča je Miloš Gigović.

Barbarez nije kukavica

Admir Vladavić odigrao je 12 utakmica za reprezentaciju BiH. Kapiten mu je bio sadašnji selektor Sergej Barbarez.

- Ja smatram da Sergej nije kukavica, on je bio meni kapiten i uvijek se tako ponašao. Legenda i dobar čovjek. Šta znači selektor i dobar trener? Dobar trener je onaj kojeg vole igrači, koji stvori atmosferu da bi igrači za njega poginuli. Mislim da je takva atmosfera trenutno. Kukavica nije u smislu da nije čekao Lihtenštajn ili Andoru da preuzme reprezentaciju. On je znao da imamo utakmicu s Mađarima, Nijemcima i Nizozemcima.

Izabrao je najbolje od bh. igrača trenutno. Samo je pitanje vremena kada će se sve to posložiti. Bilo je pozitivnih stvari, dobili smo malog Bajraktarevića i onaj idealan pas za Džeku, fudbalskog umjetnika i jednu magiju. Imamo čemu da se nadamo, treba čovjeka pustiti da radi. Na pravom smo putu - poručio je Vladavić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.